Listele de așteptare pe platforma de vaccinare anti Covid-19 s-au cam golit, existând chiar 13 județe în care centrele de vaccinare sunt ocupate doar de personalul angajat, deși stocuri de vaccinuri există la discreție. Faptul că populația nu se mai înghesuie la vaccinare a dus la implicarea tuturor actorilor decizionali încă din prima zi a săptămânii, ca într-o veritabilă stare de alertă: Guvern, Parlament, asociații de municipii și comune, prefecturi, primari, biserică etc. doar, doar declarațiile lor îi vor convinge pe oameni să se vaccineze. Pe parcursul zilei de marți au curs videoconferințele, atât a premierului Cîțu și a ministrului Bode cu prefecții, cât și a președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Factorii decizionali încearcă acum să găsească metode cât mai bune și accesibile pentru ca vaccinarea populației să se producă.
”Am avut o discuție cu aleșii locali, cu primarii de municipii, comune, orașe, cu președinții de consilii județene și am cerut și acolo implicare și aș vrea să văd și la dumneavoastră. Cred că este important să lucraţi împreună cu primarii, cu DSP-urile, iar, ce le-am spus lor vă spun şi dumneavoastră, aş vrea să văd în fiecare weekend în municipii, în oraşe cât mai multe evenimente legate de vaccinare. Trebuie să accelerăm această campanie. Timişoara a dat un exemplul foarte bun. Avem deja două centre drive-through de vaccinare, unul la Cluj şi unul la Deva. Am deschis şi centre de vaccinare mobile, avem dozele necesare. Trebuie să împingem campania de vaccinare în toate zonele României şi e important să vă implicaţi şi dumneavoastră la nivelul prefecturilor şi instituţiile statului. De aceea, după ce trece acest weekend – şi suntem concentraţi pentru a avea un weekend bun – trebuie să punem toate resursele pe care le avem, în a avea o campanie de vaccinare de succes, şi o spun de fiecare dată: nu este un moft, un obiectiv al acestui guvern de a avea o campanie de vaccinare de succes, este singura soluţie pentru a reveni la normalitate şi trebuie să ne implicăm cu toţii. De partea noastră, deja sectorul privat aţi văzut că se implică, vin şi ei cu soluţii. Depinde de noi toţi să revenim la normalitate cât mai devreme, cât mai rapid, şi, contrar a ceea ce văd, şi văd câteva opinii pesimiste, eu sunt optimist. Avem dozele, ştiu că românii vor să se întoarcă la o viaţă normală în care să poată să meargă şi în concedii, şi la concerte, la restaurante şi la teatre, fără mască, să fie împreună cu cei dragi. Deci, noi oferim resursele, punem resursele la dispoziţie, şi, sigur, românii se vor vaccina, depinde şi de noi, a declarat premierul Florin Cîțu la videoconferința cu prefecții.
Liste cu doritori la primării, vaccinare cu echipe mobile de medici
Încă din luna martie se anunța că vaccinarea populației se va putea face și în cabinetele medicilor de familie, nu doar în centrele speciale de vaccinare, așa cum a fost gândită inițial campania. E drept că fix celor prioritizați inițial la vaccin – vârstnicii și bolnavii – le era cel mai greu să se deplaseze kilometri până la cel mai apropiat centru de vaccinare, în condițiile în care știm cu toții că aceștia locuiesc preponderent în mediul rural. Bine gândită implicarea medicilor de familie, doar că surpriza a fost mare, inclusiv la noi în județ. La prima strigare a Prefecturii și a Direcției de Sănătate Publică Sălaj, din 103 medici de familie din județ, doar 38 au anunțat că vor încheia contracte pentru vaccinarea anti-COVID. Din cei 38 de medici, patru ar fi renunțat, astfel că doar în cazul a 34 de medici de familie din județ este certă până acum colaborarea și implicarea în campanie. Oficialii încă mai așteaptă răspunsuri din partea celor care ar fi trebuit să fie cei mai implicați pentru protejarea sănătății populației.
Primarilor li s-a cerut sprijin în derularea campaniei, iar una dintre soluțiile găsite în lipsa implicării medicului de familie din comună este lista de așteptare întocmită la sediul Primăriei, apoi va veni o echipă mobilă trimisă de DSP care va vaccina populația. ”Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva Covid19, cu sprijinul DSP Sălaj, se vor deplasa echipe mobile de medici în comuna noastră pentru a efectua vaccinul în localitate. Persoanele care doresc să se vaccineze sunt rugate să se prezinte la sediul primăriei pentru întocmirea listelor sau să sune la numărul de telefon … Imunizarea se poate face cu oricare din variantele de vaccin existente, la alegere: Pfizer, Moderna sau AstraZeneca”, sună anunțul primarilor sălăjeni.
După finalizarea listei cu medicii de familie sălăjeni care vor presta servicii de imunizare anti-Covid19, vă vom pune la dispoziție și cabinetele medicale unde veți putea să vă vaccinați.