Mamele vor fi obligate de anul viitor să-şi aleagă varianta de concediu maternal.
Noile prevederi privind acordarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se vor aplica doar pentru copiii născuţi incepand cu 1 ianuarie 2011, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj. Pentru copiii născuţi pană la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile actuale. Valoarea indemnizaţiei va fi 75 la sută din media veniturilor, dar nu mai puţin de 600 de lei şi nici mai mult de 3400 de lei. Cuantumul este mai avantajos faţă de cel acordat in prezent, care este redus cu 15 la sută conform legii 118/2010, respectiv va fi de 75 la sută faţă de 72,25 la sută in prezent, explică reprezentanţii AJPS Sălaj. Viitori părinţi au la dispoziţie două variante, incepand din 1 ianuarie.
Concediu de un an – maxim 3400 de lei
In situaţia in care părintele va opta pentru un an de concediu pentru ingrijirea copilului va primi o indemnizaţie lunară in cuantum de 75 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Indemnizaţia nu va fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3400 de lei. Dacă părintele se va intoarce la muncă pană la implinirea de către copil a varstei de un an, va primi un stimulent lunar de 500 de lei. Stimulentul se va acorda pană la implinirea de către copil a varstei de doi ani. Iar dacă părintele nu va reveni pe piaţa muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fără plată pentru ingrijirea copilului cu varsta intre un an şi doi ani.
Doi ani de concediu – maxim 1200 de lei
Cea de a doua variantă este concediu maternal de doi ani. In această situaţie dacă părintele alege să rămană in concediu de creştere a copilului pană acesta implineşte doi ani, va primi o indem-nizaţie lunară cuprinsă intre 600 şi 1200 de lei. Pentru această variantă, stimulentul de 500 de lei nu va fi acordat, chiar dacă părintele se va intoarce la muncă după primul an de concediu.
Trei ani pentru copilul cu handicap
Perioada de concediu pentru ingrijirea copilului cu handicap va fi de trei ani, iar indemnizaţia aferentă va fi cuprinsă intre 600 şi 3400 de lei. Iar in cazul copilului cu handicap stimulentul de 500 de lei pentru revenirea mamei la muncă se va acorda, oricand, pană la implinirea de către copil a varstei de trei ani.
600 de lei in plus pentru gemeni
Pentru sarcinile multiple, mamele vor primi, in plus, 600 de lei, incepand cu al doilea copil. Tot cu 600 de lei se suplimentează indemnizaţia şi in cazul mamelor care nasc in timp ce se află deja in concediu pentru ingrijirea copilului.
Condiţii pentru concediere
O nouă dispoziţie introdusă interzice angajatorului să dispună incetarea raporturilor de muncă sau de serviciu timp de şase luni după revenirea definitivă a salariatei in unitate sau dacă se află in concediu pentru creşterea copilului, ori dacă se află in plata stimulentului de inserţie pe piaţa muncii, cel de 500 de lei, conform precizărilor AJPS Sălaj. De asemenea, concediul fără plată acordat după primele trei naşteri, respectiv după primii trei copii, se prelungeşte de la trei la patru luni.
Economiile estimate
Economiile realizate prin aplicarea acestor modificări sunt de 100 de milioane de lei in 2011 şi aproximativ 500 de milioane de lei in 2012, potrivit estimărilor Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor.
Opţiunile mamelor care nasc anul viitor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...