Un număr de 38.087 de sălăjeni cu venituri mici au primit acasă prin poştă, încă dinainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, tichetele pe baza cărora pot să-şi ridice pachetele de alimente de la Uniunea Europeană. Modul de acordare s-a modificat anul acesta. Beneficiarii nu mai sunt trecuţi doar pe liste, ci alimentele se acordă pe baza unui tichet. Numărul beneficiarilor sălăjeni este mai mic cu 19 faţă de anul trecut.
Cu două zile înainte de alegerile de duminică, Ministerul Muncii a anunţat primăriile şi Agenţiile Judeţene de Plăţii şi Inspecţie Socială că o parte din beneficiari au primit acasă aceste tichete deşi nu se mai încadrează la acest drept. Prin urmare, Ministerul Muncii cere primăriilor să recupereze aceste tichete. “Ca urmare a sesizărilor primite de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, cu privire la situaţiile în care anumite persoane care au primit cupoane pentru acordarea de ajutoare alimentare, conform HG.nr. 799/2014 privind implementarea Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate, anumite persoane returnează aceste cupoane, întrucât nu se (mai) încadrează în categoriile de persoane eligibile (…) vă aducem la cunoştinţă următoarele, cu rugămintea de a comunica aceste aspecte tuturor Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Returnarea cupoanelor se va face către Ministerul Fondurilor Europene, autoritatea centrală care gestionează acest program. MFE va emite în perioada următoare instrucţiuni cu pri-vire la procedura de colectare şi restituire a cupoanelor trimise persoanelor neeligibile”, se arată în adresa primită şi de AJPIS Sălaj, conform purtătorului de cuvânt al instituţiei, jr. Marinela Cipleu. Reprezentanta AJPIS Sălaj spune însă că instituţia nu se ocupă de coordonarea programului.
Returnarea tichetelor se face voluntar de către cei care nu mai sunt eligibili
Alimentele urmează să fie distribuite în perioada următoare de către primării pe baza cupoanelor primite de fiecare beneficiar. Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj coordonează activitatea de distribuire la nivel judeţean. Oana Ciobanu, purtătorul de cuvând al Instituţiei Prefectului, a explicat că primăriile nu vor merge la beneficiari să recupereze tichetele, ci fiecare be-neficiar care nu mai este şomer, de exemplu, pentru că s-a angajat între timp, sau are un venit mai mare care nu este eligibil va trebui de bunăvoie să returneze tichetul la primărie şi să dea o declaraţie cum că nu se mai încadrează pentru acest drept.
Surse din cadrul unor primării din judeţ ne-au confirmat că pe listele din anii precedenţi apăreau ca be-neficiari medici, patroni sau soţul/soţia acestora sau alte categorii de persoane care sunt înregistraţi fără venit, dar sunt cu o situaţie mate-rială foarte bună. Sursele au spus că aceste persoane nu şi-au ridicat pachetele cu alimente.
Ministerul Muncii a anunţat că distribuirea alimentelor se va face după data de 17 noiembrie, dar încă nu se cunoaşte data exactă. Primăriile vor anunţa comunitatea când se începe distribuirea alimentelor.

Cine sunt adevăraţii beneficiari şi ce primesc

Beneficiază de pachet cu alimente de la Uniunea Europeană persoanele care se încadrează în una din următoarele categorii: beneficiaza de ajutor social conform Legii 416, sunt şomeri în plată sau ieşiţi din plată (dar fără venit), sunt pensionari cu o pensie până în 400 de lei, sunt beneficiari ai indemnizaţiilor aferente invalizilor, ve-teranilor sau văduvelor de război, sunt persoane cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate (adulţi şi copii).
Valoarea alimentelor dintr-un pachet este de 128 de lei. Pachetul conţine 27 de kilograme de produse alimentare: ulei, făină, mălai, zahăr, paste făinoase, conserve de porc, de vită şi pate de ficat. Acestea se vor acorda o singură dată.