Lili Cosma, o sălăjeancă originară din comuna Băbeni, face parte din delegația României la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică organizate la Basel, Elveția, competiție care debutează miercuri și se încheie duminică.
Potrivit unui comunicat al Federației Române de Gimnastică (FRG), România va fi reprezentată la Basel de un lot alcătuit din 10 sportivi, cinci la feminin și cinci la masculin, din care vor concura doar câte patru gimnaști la fiecare categorie. Din delegația de antrenori ai lotului feminin face parte și Liliana Cosma, sălăjeanca din Băbeni cu o activitate de peste 35 de ani în gimnastica de performanță, împreună cu Nicolae Forminte, Lăcrămioara Moldovan și Cristian Moldovan.
”România va fi reprezentată la Campionatele Europene de Gimnastică de la Basel de un total de 10 sportivi tricolori, 5 la feminin și 5 la masculin, însă vor concura doar 4 gimnaști, la St Jakobshalle, atât în proba feminină, cât și în cea masculină. În tabără feminină, delegația tricoloră va fi reprezentată de următoarele gimnaste: Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silviana Sfiringu, Antonia Duță, Maria Holbură, fetele noastre vor fi însoțite la competiție de antrenorii, Lăcrămioara Moldovan, Nicolae Forminte, Liliana Cosma și Cristian Moldovan. În tabăra băieților, delegația noastră va fi reprezentată de Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Răzvan Marc, Emilian Neagu și Eduard Gavrilă, băieții vor fi însoțiți de antrenorii Ștefan Gal și Marius Urzică. Arbitrii tricolori vor fi Angela Cacoveanu, Adela Popa, Eugen Cățean și Nicușor Pascu, team leaderi-Florin Cotuțiu și Gheorghe Predescu, iar conducătorul delegației va fi Maria Fumea”, se arată în comunicatul FRG.
Campionatele Europene de Gimnastică Artistică se vor desfășura în perioada 21-25 aprilie, la Basel, unde vor participa 280 de gimnaști din 38 de țări de pe bătrânul continent, care vor concura în calificări pentru obținerea biletelor în finalele de la individual și aparate.
Cine este Lili Cosma
Liliana Cosma este o sălăjeancă get beget, părinții săi fiind născuți și crescuți la Băbeni (mama) și la Cormeniș, comuna Lozna (tatăl). Chiar dacă de foarte mică a pășit în sala de gimnastică, Lili își petrecea aproape fiecare vacanță la bunica sa din Băbeni, unde reușea să mai spargă câte un candelabru sau să dea jos de pe perete câte o icoană în timpul ”antrenamentelor” de vacanță. Odată cu viața de antrenorat, vizitele în Sălaj s-au mai rărit, dar comunică permanent cu familia de aici prin mijloacele tehnice moderne.
A început să practice gimnastica de pe la şase ani, la Deva, după o selecţie în masă făcută de soţii Bela şi Martha Karolyi. A ajuns acum la o activitate de peste 35 ani în domeniul gimnasticii de performanţă, mai întâi ca sportivă la loturile naţionale de junioare şi senioare, iar mai apoi ca antrenoare a unor sportive precum Sandra Izbaşa sau Maria Olaru. Liliana Cosma pregăteşte în prezent, la Deva, un “nucleu” de gimnaste.
”Am fost campioană naţională şi am făcut parte din două loturi naţionale de juniori şi lotul de senioare pentru Universiadă. Am avut în jur de 10 medalii naţionale. Aparatul favorit a fost solul. În ultimii doi ani de liceu am renunţat la gimnastică ca să mă ocup de şcoală, iar după terminarea liceului, la un an de zile, m-am angajat la Şcoala nr. 7 pe atunci, școala din Deva cu program sportiv, unde am învățat și eu 12 ani, și unde lucrez până în ziua de azi. Ca antrenoare am început să lucrez în anul 1992 şi am făcut parte din mai multe colective naţionale, loturi de juniori şi de seniori, în diferite etape. În anul 1996 am fost antrenor principal al lotului naţional de junioare, la Bucureşti, de unde ca rezultat mai important am avut-o pe Maria Olaru, campioană europeană la sărituri, la junioare. Apoi, am făcut parte din echipa lotului naţional de junioare Deva, lotul naţional de junioare Oneşti, iar din anul 2002 am făcut parte din colectivul naţional olimpic la lotul de senioare, la Deva, unde am lucrat cu Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte. Din 2003 până în 2005 am lucrat din nou la lotul naţional de junioare la Deva, din anul 2005 până în 2010 am făcut parte din lotul naţional olimpic de senioare, lot ce a obţinut la Olimpiada de la Beijing o medalie de aur la sol şi bronz pe echipe. După 2010 am decis să renunţ pentru o perioadă la lotul naţional. Am plecat în Italia pentru o perioadă de doi ani cu contract cu Federaţia Italiană de specialitate. Am lucrat şi în calitate de consilier pentru antrenori şi sportive la nivel de junioare şi senioare, şi am lucrat la două cluburi, Cesena şi Bologna. La sfârşitul anului 2012 am revenit în ţară, iar din aprilie 2013 am preluat activitatea la lotul naţional de junioare ca antrenor principal la Centrul Olimpic de pregătire de la Deva”, a povestit Lili Cosma pentru cititorii Graiul Sălajului.