Persoanele care intentioneaza sa participe la examenul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar trebuie sa stie ca a fost stabilita data concursului.
Dosarul de inscriere trebuie depus personal sau prin mandatar cu procura autentica si speciala, in perioada 5 august – 6 septembrie 2019, la sediul Camerei in a carei circumscriptie se afla postul pentru care candideaza.
Potrivit site-ului oficial (www.institutulnotarial.ro), concursul se va desfasura in data de 2 octombrie 2019, iar taxa pentru inscrierea la acest examen este de 3.900 lei. Aceasta se achita in contul Institutului Notarial Roman (CUI 26781193) RO12RNCB0071115799310031 deschis la BCR – Sucursala Plevnei Bucuresti. Totodata, copia foii de varsamant se va anexa la dosarul de inscriere la examensconcurs.
Cu privire la numarul de locuri destinate examenului sau concursului de dobandire a calitatii de notar stagiar pentru anul 2019: Alba Iulia, 3 locuri; Bacau, 2 locuri; Brasov, 2 locuri; Bucuresti, 6 locuri; Cluj, 4 locuri; Constanta, 2 locuri, Craiova, 4 locuri; Galati, 3 locuri; Iasi, 2 locuri; Oradea, 2 locuri; Pitesti, 3 locuri; Ploiesti, 3 locuri; Suceava, 2 locuri; Targu-Mures, 2 locuri; Timisoara, 3 locuri. Total, 43 locuri.
De asemenea, potrivit site-ului oficial(www.institutulnotarial.ro), au fost stabilite tematica si bibliografia pentru sustinerea examenului sau a concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, care pot fi accesate aici: http:sswww.uniuneanotarilor.rosfiless2017sTematica_si_bibl_not_stag.pdf
"Profesia de notar public este considerata una dintre cele mai utile profesii din societate. Notarul public realizeaza o activitate liberala, avand statutul unei functii autonome, fiind un reprezentant neutru al intereselor clientilor sai (…), se precizeaza pe site-ul Institutului Notarial Roman.
Conditiile pe care orice persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni notar:
a) sa fie cetatean roman, cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene, cetatean al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau cetatean al Confederatiei Elvetiene si are domiciliul sau resedinta in Romania; b) sa detina capacitate deplina de exercitiu; c) sa fie licentiat in drept; d) sa nu aiba antecedente penale rezultate ca urmare a savarsirii unei infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ori a savarsirii cu intentie a unei alte infractiuni; e) sa se bucure de o buna reputatie, constatata in conditiile stabilite prin statut; f) sa cunoasca limba romana; g) sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei; h) sa fi promovat examenul sau concursul de dobandire a calitatii de notar stagiar, organizat de Colegiul director al Camerei in care s-a inscris pentru examen sau concurs.