Un proiect de lege a fost depus recent spre examinare in Senat, iar potrivit expunerii de motive, se doreste un cadru legislativ unitar privind drepturile la pensie ale notarilor publici.
rn
Tot in expunerea de motive initiatorii demersului legislativ arata ca elaborarea acestui proiect reprezinta de mult o necesitate.
rn
Documentul detaliaza modalitatile de calcul, dar si conditiile in care se acorda fiecare tip de pensie, respectiv cea pentru limita de varsta, anticipata, de invaliditate si pensia de urmas. Iata cateva dintre prevederile proiectului de act normativ:
– cuantumul pensiei se va stabili prin inmultirea punctajului mediu acumulat cu valoarea unui punct de pensie.
– punctajul mediu se va determina prin impartirea sumei punctajelor lunare ale asiguratului (stabilit prin raportarea venitului lunar la venitul de referinta sabilit anual) la numarul de luni corespunzatoare perioadei complete de contributie (35 de ani atat pentru femei, cat si barbati).
– de pensie anticipata vor putea beneficia notarii care au implinit varsta de 60 de ani, cu un stagiu de cotizare cel putin 25 de ani.
– pensia de invaliditate se va acorda, la cerere, de notarii incadrati in gradul I sau II de invaliditate si care la data emiterii deciziei medicale erau notari publici.
– in ceea ce priveste pensia de urmas, este nevoie de o perioada minima de cotizare de zece ani.
rn
Proiectul de lege prevede, de asemenea, dreptul notarilor publici la ajutoare financiare, precum cel pentru retragere din profesie (stagiu minim de cotizare de cinci ani) sau ajutorul de deces.
rn
Pentru a beneficia de aceste pensii si ajutoare financiare, notarii publici trebuie sa detina statut de contribuabili daca se afla in functie, daca sunt mebri ai Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania si daca isi platesc contributiile, devenind astfel asigurati.