O atentie speciala a fost acordata, in ultima perioada, unei noi tentative de revigorare a turismului romanesc, sub sloganul „Romania, the land of choice”. Realizarea brandului de tara va costa circa doua milioane de euro, cheltuielile totale, care includ si promovarea, urmand sa ajunga la 75 milioane de euro.
Tara noastra se afla de 18 ani, fara succes, insa, intr-un continuu proces de branding si rebranding. Ne amintim laitmotivul „Eterna si fascinanta Romanie”, care a costat statul peste sase milioane de dolari, „Romania mereu suprinzatoare”, cu cheltuieli de circa doua milioane de dolari, „Fabulospirit” de 110.000 de euro, sau „Fabricat in Romania”. Toate au fost sortite, mai devreme sau mai tarziu, esecului.
Avand la dispozitie bani grei din fonduri comunitare, reprezentantii Ministerului Turismului au „copt” o strategie pe patru ani pentru promovarea turismului, nu doar pe plan intern, ci si pe plan international. Primul pas – un imn de 10.000 de euro,
Nu cantecele de mii de euro ori clipurile publicitare vor atrage turisti pe meleagurile mioritice. Nu putem visa la milioane de straini care sa ne treaca pragul, in situatia in care, strazile noastre arata ca dupa un bombardament, conditiile din hoteluri sunt de mizerie, la preturi obscene, iar serviciile oferite consumatorilor sunt de-a dreptul jalnice.
Este de netagaduit ca dispunem de un potential turistic aparte. Pe cat de invidiat, pe atat de neexploatat. Tocmai de aceea, relansarea acestui sector nu poate incepe in lipsa unei infrastructuri solide. Iar operatorii din turism trebuie sa se maturizeze, sa realizeze ca nu vor rezista pe piata in fata concurentei venite din state precum Ungaria, Croatia sau Bulgaria, care ne bat pana si la capitolul ospitalitate.
Apoi, putem intona si cantece de 10.000 de euro.