După dușul rece pe care l-au primit la primul tur al alegerilor prezidențiale, scrutin anulat ulterior de Curtea Constituțională, formațiunile politice încearcă acum variante noi pentru 2025: să lase deoparte vechii oameni de partid, de care românii au arătat că s-au cam săturat, și să caute figuri mai puțin erodate. Sunt scoși în față pentru a fi măsurați politicieni care au fost ținuți mai în umbră până de curând, dar și oameni care nu sunt din sfera politică.

Așa se face că pe lista posibililor candidați avem acum intelectuali, oameni de cultură, oameni din mediul de business. Par să fie din alt „aluat”, comparativ cu marea majoritate a candidaților pe care i-am văzut până acum la prezidențiale.

Theodor Paleolgu, născut în 1973, la București, fiul reputatului scriitor Alexandru Paleologu, este unul dintre numele vehiculate. Eseist, profesor, diplomat, este președinte al Fundației Paleologu. Theodor Paleologu a fost deputat de București începând cu legislatura 2008-2012, fiind ales în 2008 din partea Partidului Democrat Liberal și în 2012 din partea Alianței România Dreaptă.

De asemenea, între  2008 și 2009, a fost ministru al culturii în guvernul condus de Emil Boc. În 2014, a părăsit Partidul Democrat Liberal, alăturându-se Partidului Mișcarea Populară. A fost ambasador al României în Danemarca și Islanda în perioada 2005-2008.

Profesor Universitar Doctor Daniel David este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Născut în 1972, la Satu Mare, este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la UBB, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai și preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health. Este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România, iar din 2022 este membru corespondent în Academia Română și membru al Academiei Europene.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, în vârstă de 57 de ani, născut la Tecuci, în 1967, este un alt posibil prezidențiabil, numele său fiind vehiculat în spațiul public în ultima perioadă.

Este absolvent al Universității Politehnice Bucureşti. A ocupat funcția de președinte al CCIR Constanța, iar din 2014 este președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.

De-a lungul anilor, a taxat în repetate rânduri măsurile guvernanților care au îngreunat activitatea firmelor din România și s-a poziționat clar în favoarea unei reorganizări administrative, susținând că este nevoie de o tăiere masivă a aparatului administrativ al statului, pentru a se putea face economie la buget.

A militat, de asemenea, pentru promovarea externă a mediului de business autohton, pentru a încuraja exporturile.

Este Membru al Consiliului de Administrație EUROCHAMBRES (Asociația Camerelor de Comerț și Industrie Europene), membru al Consiliului General al Federației Mondiale a Camerelor de Comerț (WCF), reprezentant al sistemului cameral român în cadrul Consiliului de Afaceri al Organizației de
Cooperare Economică la Marea Neagră. În anul 2020, a fost președintele Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră.