20 de salajeni doneaza zilnic sange, iar numarul donatorilor este in crestere, ne spune medicul Angela Badea, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj.
Conform statisticilor, in primele doua luni ale acestui an la Centrul de Transfuzie Sanguina au fost inregistrati un numar de 1.350 de donatori, din care 700 in luna ianuarie, respectiv 650 in luna februarie. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul donatorilor a crescut cu 300 de persoane. Badea afirma ca aceasta crestere se datoreaza si deplasarilor in teren cu caravana mobila a personalului specializat, deplasari care au fost demarate la inceputul lunii octombrie 2013, continuand si in prezent in localitatile Crasna, Cehu Silvaniei, Jibou respectiv Simleu Silvaniei.
Pentru 450 de mililitri de sange donat, donatorul primeste sapte bonuri valorice totalizand 63 de lei, o zi libera de la serviciu, respectiv de la scoala in cazul in care sunt elevi, si analize gratuite la medic. Pe langa toate aceste bonificatii, donatorilor cu resedinta de domiciliu in municipiul Zalau li se ofera si posibilitatea de a calatori cu autobuzul la jumatate de tarif.
Potrivit directorului Badea, in ultima vreme cei mai activi donatori de sange au fost tine-rii si persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-40 de ani. Cu singuranta „bonificatia – o zi libera” ii atrage, insa Badea sustine ca sunt si entuziasti printre ei. „Vin sa doneze si pentru ca sunt curiosi, dar si curajosi. Sunt sigura ca toti donatorii vin in primul rand pentru ca vor sa ajute” , a afirmat directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj.
Cine poate dona sange?
Donator poate fi orice persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si maxim 65 de ani, cu greutate de minim 50 de kilograme. Potrivit medicului Badea, varsta ideala pentru donare este cuprinsa intre 18 si 50 de ani. Persoanele care depasesc varsta precizata, dar care vor sa doneze sange, trebuie sa se prezinte la centru cu adeverinta de la medic din care sa rezulte ca este clinic sanatos. Donatorii trebuie sa stie ca nu au voie sa consume cola, tutun, dar nici alcool, cel putin cu 72 de ore inainte de donare. In cazul unui donator de sex feminim, donarea se poate face la un interval de 90 de zile – patru donari pe an, iar in cazul donatorilor de sex masculin donarea se poate face la un interval de 70 de zile – cinci donari pe an. Sangele donatorilor salajeni este suficient pentru necesarul celor care au nevoie de sange in spitalele din judet, iar surplusul este trimis la centrele si clinicile medicale din Cluj Napoca.