Senatul a votat luni, 10 februarie 2020, modificari importante la legea Educatiei, astfel ca numarul maxim permis de copii din clase va fi redus la toate ciclurile de invatamant. Noile prevederi impun transport gratuit pentru toti elevii, inclusiv interjudetean, iar numarul de mandate ale rectorilor nu mai este limitat la doua. Legea merge la promulgare.
In invatamantul primar, o clasa va avea in medie 17 elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 22. In prezent, o clasa este format din 30 de elevi sau mai multi.
In invatamantul preuniversitar, formatiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, astfel:
– educatia anteprescolara: grupa cuprinde in medie 6 copii, dar nu mai putin de 3 si nu mai mult de 8;
– invatamantul prescolar: grupa cuprinde in medie 12 prescolari, dar nu mai putin de 6 si nu mai mult de 17;
– invatamantul primar: clasa cuprinde in medie 17 elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 22;
– invatamantul gimnazial: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 10 si nu mai mult de 26;
– invatamantul de arta: clasa cuprinde in medie 14 elevi, dar nu mai putin de 8 si nu mai mult de 25 si poate fi constituita din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde in medie 6 elevi, dar nu mai putin de 4 si nu mai mult de 10;
– invatamantul liceal si profesional: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26;
– invatamantul dual: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26;
– instruirea practica si pregatirea de specialitate se desfasoara pe grupe de minimum 8 elevi si maximum 12 elevi;
– clasele din invatamantul profesional, dual si vocational pot fi constituite din maximum 4 grupe cu calificari diferite;
– invatamantul postliceal: clasa cuprinde in medie 22 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 26;
– invatamantul special pentru elevi cu deficiente usoare si/sau moderate: grupa cuprinde in medie 8 elevi, dar nu mai putin de 6 si nu mai mult de 10;
– invatamantul special pentru elevi cu deficiente grave: grupa cuprinde in medie 4 elevi, dar nu mai putin de 3 si nu mai mult de 5.
Potrivit proiectului, "la solicitarea expresa a parintilor, pot fi inscrisi in invatamantul prescolar copiii cu varsta de minim 2 ani, asigurandu-se finantarea de baza corespunzatoare, de la bugetul de stat, in baza costului standard per prescolar stabilit prin hotarare a Guvernului".
Pentru fiecare disciplina si domeniu de studiu, programa scolara acopera 65% din orele de predare si evaluare, la dispozitia cadrului didactic fiind 35% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv.
Transport gratuit pentru toti elevii, inclusiv interjudetean:
"Elevii din invatamantul obligatoriu, profesional si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de gratuitate pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul rutier judetean si interjudetean, feroviar si naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Consiliile judetene si consiliile locale organizeaza transportul public in vederea asigurarii transportului elevilor spre scoli", se arata in document.
Numarul de mandate pentru rectori, nelimitat
O modificare importanta in privinta invatamantului universitar este cea care elimina limitarea numarului de mandate pentru rectori, care pana acum nu puteau avea mai mult de doua mandate la conducerea universitatilor. Parlamentarii au modificat articolul in care se preciza acest lucru, iar acum "durata mandatului de rector este de 4 ani", fara a preciza numarul de mandate.