Consumul de apă in Sălaj s-a redus de trei ori in ultimii 20 de ani.
Sălăjenii nu vor suferi de sete după anul 2025, dată la care la nivelul Europei se preconizează că va incepe o criză a apei, transmit reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj. Conform datelor centralizate de SGA Sălaj, 85 la sută din populaţia din mediul urban şi doar 20 la sută din locuitorii din satele sălăjene sunt racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu apă. Populaţia are grijă să nu risipească apa, iar statul, prin măsurile sale, „sprijină” reducerea activităţilor industriale şi a lucrărilor agricole, economisindu-se astfel rezerva de apă potabilă pentru populaţie. „După anul 1990, evoluţia consumului de apă a fost in continuă scădere, in anul 2010 inregistrandu-se un consum de doar 11, 1 milioane de metri cubi de apă faţă de 31, 6 milioane metri cubi inregistrat in 1990”, a declarat Dorina Olar, purtătorul de cuvant al SGA Sălaj.
Scăderea consumului de apă se datorează reducerii activităţilor din industrie şi agricultură, a contorizării şi eliminării risipei de apă la populaţie precum şi a lucrărilor de reabilitare a sistemelor de alimentare in scopul reducerii pierderilor de apă, potrivit aceleiaşi surse.
Apă de la Gilău peste şapte ani
Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş, ne-a declarat că lucrările pentru aducţiunea apei de la Gilău vor incepe in anul 2013 şi se vor finaliza in 2018. Investiţia este posibilă in urma accesării de fonduri europene pentru modernizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare in judeţele Cluj şi Sălaj. Potrivit directorului Companiei de Apă, judeţului Sălaj ii revine 70 de milioane de euro pentru investiţii, insă este nevoie de o sumă de 10 ori mai mare pană in anul 2020 cand se presupune că vor fi finalizate lucrările.