Nu mai suprinde pe nimeni faptul ca bugetele alocate primariilor sunt insuficiente. Avand bani putini, anul acesta, edilii se vad nevoiti sa-si puna… pofta-n cui in ceea ce priveste investitiile. Si spun ca sunt multumiti daca vor reusi sa acopere toate cheltuielile de functionare si salariile. Dar, din pacate, in afara de aceste plati, mai sunt doua categorii de persoane care depind de banii de la buget. Este vorba de beneficiarii ajutorului social, acordat prin Legea 416/2001, dar si de asistentii persoanelor cu handicap. Pentru acestia, sumele prevazute nu ajung decat in parte. Interlocutorii nostri si-au exprimat speranta ca pana la finele anului, vor fi completate sumele prevazute initial, prin rectificari bugetare.
La Maeriste, asa cum aflat de la prim-edilul Vasile Lazar, fondul prevazut in bugetul initial, pentru ambele categorii sociale, ar fi suficient cel mult pentru primele noua luni. Si asta, fara a pune la socoteala ca numarul beneficiarilor de ajutor social ar putea create din cauza posibilelor reduceri de personal din unitatile economice din zona. La Sig, potrivit socotelilor primarului Florian Bonte, chiar daca sumele vor acoperi nevoile pentru asistentii personali, pentru cei de la Legea 416 vor fi suficiente doar pentru primele sapte luni ale acestui an. Acest fapt se datoreaza numarului mare de dosare aflate in plata la Legea 416, respectiv, 180, in timp ce numarul asistentilor personali nu depaseate 24 . In schimb, la Nusfalau, situatia este alta. Seful administratiei locale, dl. Radu Mate, a apreciat ca din necesarul de 285 milioane lei vechi necesare pentru salarizarea a 24 asistenti personali s-au primit doar 194 milioane lei, ceea ce ar fi suficient pana in septembrie. Dar se pare ca primaria Nuafalau va avea suficiente resurse (2,4 mld lei vechi) pentru a plati ajutorul social celor 700 de romi ce locuiesc in comuna. Cel mai optimist s-a aratat primarul de la Balan, dl. Isaia Maghiar, care a fost de parere ca atat pentru asistentii personali, cat si pentru ajutorul social fondurile vor fi suficiente pana in luna noiembrie.
Nu sunt bani destui pentru platile sociale
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...