Ministerul Apararii Nationale (MAN) tine sa-i constientizeze pe salajeni in perioada 15-27 aprilie, de riscurile pe care le pot intampina in cazul patrunderii neautorizate in poligoanele de la Aghires si Crasna, printr-o campanie de informare a populatiei. Potrivit ofiterului de relatii publice al Unitatii Militare (UM) 01483 Zalau, maior Stefan Constantinescu, la nivel national in ultimii 20 de ani au avut loc sase incidente majore, care s-au soldat cu pierderea a trei vieti omenesti si ranirea a patru persoane. La nivelul judetului Salaj, in poligoanele de la Crasna si Aghires, din 2005 pana in prezent nu au existat incidente de asemenea natura. „Campania de fata isi propune o abordare de preventie a incidentelor si canalizeaza eforturile tuturor structurilor militare in directia informarii opiniei publice asupra riscurilor specifice acestor situatii si nu a fost initiata ca raspuns la cresterea numarului de incidente de acest fel”. „In statistica prezentata anterior nu se regaseste numarul de tentative de patrundere in perimetrele administrate de M.Ap.N., care, din studiul efectuat anterior lansarii campaniei a reiesit ca este destul de ridicat”, spune Constantinescu. Oficialul militar ne-a mai atentionat ca exista posibilitatea ca in pamant sau pe pamant sa existe proiectile neexplodate ramase din anii anteriori si oamenii se pot rani daca pun mana pe ele. „Daca cineva merge la picnic sau la padure si nu stiu ca se afla pe teritoriul celor doua poligoane ,care se intind pe raza a 30-50 de hectare, le recomandam sa nu umble la proiectilele pe care le gasesc, sa nu le ridice nici din greseala. Exista posibilitatea ca acestea sa nu fie explodate si sa se produca accidente grave. Le recomandam oamenilor sa sune urgent la 112”, ne-a mai explicat Stefan Constantinescu. Potrivit acestuia, oamenii patrund in raza poligonului chiar si in momentul exercitiilor de tragere si de fiecare data opresc exercitiile si incearca sa convinga oamenii sa paraseasca zona respectiva. „Avem persoane care supravegheaza 24 de ore din 24 fiecare poligon. Din cauza suprafetei mari pe care se afla poligoanele, este aproape imposibil sa supraveghem perfect zona, de aceea le cerem oamenilor sa respecte indicatoarele de interzicere a accesului in zona poligoanelor”, ne-a mai declarat ofiterul de relatii cu publicul al UM Zalau.
Campania se va desfasura in aproximativ 150 de localitati si zone locuite aflate in vecinatatea a 70 de poligoane, din 31 de judete. La nivelul judetului Salaj, campania va consta in sustinerea unor prezentari in cadrul unor intalniri organizate cu elevii din scolile si liceele din zonele in care sunt dispuse poligoanele de tragere in judetul Salaj, precum si intalniri cu cetatenii, organizate cu sprijinul autoritatilor locale.
Nu mai dati buzna in poligon; se trage cu munitie reala
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...