Oferirea de produse pentru a determina pe cineva sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani, atrag atentia politistii. Mare atentie, legea il pedepseste atat pe cel care da, cat si pe cel care primeste.
Legea alegerilor numa-rul 35/2008, modificata anul acesta prin Ordonanta de urgenta 67/2012, prevede clar la articolul 55 ca „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani”. Se pedepseste si tentativa. Concret, candidatii nu au voie sa ofere sub nicio forma produse alimentare, bauturi alcoolice sau nealcoolice si nici marfuri nealimentare care depasec ca valoare zece lei, plus TVA. „Alte foloase” inseamna orice fel de avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, precum imprumuturi sau prestari de servicii.
Nu se considera „mita electorala” afisele, plian-tele, pixurile, brichetele, steguletele, caietele, calen-darele, pungile, tricourile, vestele, gecile, caciulile, fularele sau alte articole de imbracaminte sau de orice fel, daca sunt inscriptionate cu numele candidatilor sau cu siglele formatiunilor politice. In cazul produselor inscriptionate, nu exista o valoare maxima permisa de lege. Ele pot avea valoare mai mare de zece lei. Alimentele si bauturile sunt interzise, chiar daca au lipite pe ambalaj abtibilduri cu siglele partidelor.
Pentru a putea vorbi depre o infractiune, cel care primeste „atentii” trebuie sa fie o persoana cu drept de vot. In cazul in care candidatii sau reprezen-tantii partidelor incearca sa ajunga la inima adultilor impartind bomboane copiilor, spre exemplu, nu se poate vorbi despre o incalcare a legii.
Infractiune reprezinta si votul exercitat fara a avea acest drept sau votul multiplu, si se sanctioneaza cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani.