Declarațiile notariale prin care părinții afirmă că nu realizează venituri nu sunt necesare și nu pot condiționa acordarea sprijinului educațional pentru copii, atrage atenția ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Precizarea vine în contextul în care mai mulți părinți s-au plâns că directorii unor școli le-au cerut declarații notariale că nu realizează venituri, pentru a le putea fi acordate copiilor lor tichetele sociale în valoare de 500 de lei pentru sprijin educațional.
Sorin Cîmpeanu spune că măsura de a acorda elevilor si preșcolarilor proveniți din familii cu posibilități materiale reduse este o prioritate pentru Ministerul Educației și atrage atenția directorilor de școli că aceste declarații nu trebuie solicitate.
“În vederea stabilirii listelor destinatarilor finali pentru anii școlari 2021-2022 respectiv 2022-2023 NU au fost prevăzute sau solicitate declarații notariale persoanelor care nu realizează venituri.Destinatarii finali, eligibili pentru obținerea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional, în valoare de 500 lei, sunt: copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar, copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial”, spune ministrul.
Pentru copiii din învățământul de stat preșcolar, stimulentul educaţional se acordă din oficiu copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat, persoanei care este şi titularul alocaţiei pentru susţinerea familiei.
Stimulentele educaţionale se acordă pe bază de cerere şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.
Pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial, rechizitele şcolare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar la şcoala la care elevul este înscris. Cererea va fi însoţită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respectiv. De aceste drepturi beneficiază copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.