Conducerea CECCAR Sălaj spune insă că absolvenţii de facultate fără experienţă ar putea duce firmele la faliment şi ar prejudicia statul.
Absolvenţii de studii universitare economice vor putea ţine contabilitatea firmelor a căror cifră de afaceri netă nu depăşeşte suma de 35.000 euro, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind modificarea legii contabilităţii. Este vorba despre intreprinderi mici care vor putea opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, ele putand incheia convenţii civile sau contracte cu persoane fizice, absolvenţi de studii economice superioare şi nu doar cu membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Romania (CECCAR).
Acelaşi proiect de act normativ prevede ca insti-tuţiile publice care nu au serviciu distinct de contabilitate sau contabili angajaţi să poată incheia contracte de prestări de servicii pentru conducerea contabilităţii şi intocmirea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, cu persoane fizice sau juridice autorizate, membre ale CECCAR.
„Sunt numai dezavantaje”…
Absolvenţii de studii universitare economice puteau să ţină şi pană acum contabilitatea unei firme şi să semneze bilanţuri contabile, insă numai cei care erau angajaţi cu contract individual de muncă. Noutatea constă in posibilitatea ca firmele mici să incheie contracte sau convenţii civile cu economiştii, fără a fi nevoie să-i angajeze. Economistul Alexandru Tamba, preşedintele CECCAR Filiala Sălaj, ne-a declarat că modificarea ar aduce numai dezavantaje profesiei. „Cei care termină o facultate au o pregătire economică bună, sau mai puţin bună, dar n-au experienţa practică pentru a conduce situaţia financiară a unei firme. Tocmai de aceea s-a infiinţat CECCAR, ca asociaţie profesională, pentru a pregăti experţi in contabilitate. Este un examen de admitere, un stagiu de pregătire de trei ani şi un examen de acces la profesie, pentru a dobandi abilităţi pentru conducerea contabilităţii. In plus, anual sunt cursuri obligatorii de 40 de ore pentru a fi la curent cu noutăţile legislative. Dacă un tanăr fără experienţă va conduce prost situaţia financiară, agentul economic poate ajunge la faliment. Şi statul are de pierdut dacă nu va primi o situaţie financiară corect intocmită” este de părere Tamba. Preşedintele CECCAR mai spune că prin faptul că in cazul instituţiilor publice se pot incheia contracte de servicii numai cu membri CECCAR, iniţiatorii proiectului se contrazic pe ei inşişi. „La o firmă merge şi cu absolvenţi, dar la instituţii nu? Tocmai pentru că este nevoie de intocmirea in mod profesionist a situaţiilor financiare”, mai spune Tamba.
Cu 300 de lei se ţine contabilitatea la un „ABC”
Suma percepută in prezent de un contabil autorizat sau expert contabil pentru o firmă care are o cifră de afaceri pană in 35.000 de euro variază intre 150 de lei şi 300 de lei, in funcţie de număr de angajaţi şi de cate facturi se emit. La un magazin ABC, unde sunt cel puţin doi angajaţi şi se emit multe facturi, o firmă de contabilitate percepe o taxă de aproximativ 300 de lei.