Vineri au fost retinute si aduse pentru audieri 25 de persoane din Salaj si din alte sapte judete ca urmare a unei actiuni a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Salaj. Cele 25 de persoane – din judetele Salaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanta si din Bucuresti – sunt suspecte de savarsirea infractiunilor de delapidar, spalare de bani, evziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat. Pentru ca documentarea activitatii infractionale s-a realizat cu ajutorul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Salaj, iar dosarul este instrumentat de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Salaj, cele 25 de persoane suspecte au fost aduse pentru audieri in judetul Salaj.

Noua arestati

Tribunalul Salaj a admis ieri propunerea formulata de Parchetul de pe lângă I.C.C.J. – D.I.I.C.OT. – Serviciul Teritorial Sălaj pentru arestarea preventiva a noua dintre persoanele retinute: Nicoară Pavel, Chira Sebastian-Dacian, Dejeu Gheorghe Dorel, Galiș Ioan, Huluban Ioan, Boita Emil, Boer Vasile Valer, Biriș Gavril și Baidoc Marinel.

33 de perchezitii

Sub coordonarea procurorilor de la Biroul Teritorial Salaj, ofiterii de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj si Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj au efectuat 33 de perchezitii la locuintele persoanelor suspectate din judetele mai sus amintite.
Potrivit lui Liviu Bubuiug, procuror in cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Salaj, gruparea de crima organizata si-a inceput activitatea in anul 2010, prejudiciul cauzat fiind de 5 milioane de euro.

Modul de operare

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe, au funcţionat societăţi de tip fantomă controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării.
Aceste societăţi fantomă erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului de criminalitate organizată.
Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrare de suspecţi care foloseau aceste societăţi fantomă.
Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăţilor pe care le administrau, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparenţa legalităţii acestor sume.
După folosirea acestor societăţi de tip fantomă membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că  pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale, reiese din comunicatul DIICOT.

Prejudiciu de cinci milioane de euro

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri şi instrumente de plată.
Prejudiciul cauzat este de 5 milioane euro, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.