Lipsa concurentei da notarilor posibilitatea sa practice preturi de 7 ori mai mari decat in alte tari europene
Romanii platesc, la incheierea unei tranzactii imobiliare, taxe notariale de 14 ori mai mari decat cele pe care le achita un neamt, potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei (CC). Costurile notariale din Romania sunt de sapte ori mai mari decat in Portugalia, de sase ori decat in Austria ori Spania si de cinci ori peste cele din Franta. „Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu si exprimate ca procentaj din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania, dintre cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste patru ori peste medie”, este concluzia unei investigatii a Consiliului Concurentei. Oficialii institutiei pun aceasta situatie pe seama lipsei concurentei si a cadrului legislativ. „Serviciile notariale din Romania sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat in raport cu media europeana, in timp ce gradul de protectie a consumatorului este mai scazut. Cu cat domeniul este mai reglementat, cu atat tariful platit de consumatori este mai mare”, a declarat Bogdan Chiritoiu. Institutia va propune comisiilor de specialitate din Parlament si Guvern eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor. intensificarea concurentei ar determina reducerea tarifelor cu 30 la suta, iar eliminarea tarifului pentru redactarea contractului, cu alte 15 procente considera Chiritoiu.
Notarii romani, nesatuii Europei
Articole
Femeie atacată pe stradă. Autorul, un minor de 14 ani
Un tânăr de 14 ani din Zalău a încercat să tâlhărească o femeie, prin folosirea forței, pe o stradă din municipiu. Incidentul a avut loc joi, 19 decembrie, la ora 17.50. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău au fost sesizați prin apel 112, de către o femeie de 52 de ani, din municipiul Zalău, cu privire la faptul că un tânăr necunoscut s-ar fi apropiat de aceasta și, prin folosirea forței, ar fi încercat să îi sustragă…
Mai mult...Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...