Lipsa concurentei da notarilor posibilitatea sa practice preturi de 7 ori mai mari decat in alte tari europene
Romanii platesc, la incheierea unei tranzactii imobiliare, taxe notariale de 14 ori mai mari decat cele pe care le achita un neamt, potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei (CC). Costurile notariale din Romania sunt de sapte ori mai mari decat in Portugalia, de sase ori decat in Austria ori Spania si de cinci ori peste cele din Franta. „Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu si exprimate ca procentaj din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania, dintre cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste patru ori peste medie”, este concluzia unei investigatii a Consiliului Concurentei. Oficialii institutiei pun aceasta situatie pe seama lipsei concurentei si a cadrului legislativ. „Serviciile notariale din Romania sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat in raport cu media europeana, in timp ce gradul de protectie a consumatorului este mai scazut. Cu cat domeniul este mai reglementat, cu atat tariful platit de consumatori este mai mare”, a declarat Bogdan Chiritoiu. Institutia va propune comisiilor de specialitate din Parlament si Guvern eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor. intensificarea concurentei ar determina reducerea tarifelor cu 30 la suta, iar eliminarea tarifului pentru redactarea contractului, cu alte 15 procente considera Chiritoiu.
Notarii romani, nesatuii Europei
Articole
EXCLUSIV! Ce se întâmplă cu averea Episcopului Petroniu? Testamentul acestuia
Evenimentele desfășurate în ultima perioadă în Episcopia Sălajului au stârnit multe semne de întrebare în rândul credincioșilor. A fost nevoie chiar de prezența Mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei, în mijlocul credincioșilor, pentru a lămuri, într-o oarecare măsură, situația creată.O ultimă dezbatere între prelatul bisericii și credincioșii sălăjeni a avut loc duminică, la Șimleu Silvaniei, IPS Andrei transmițându-le acestora că este nevoie de răbdare ca lucrurile să se facă cum trebuie.„Averea Episcopului Sălajului” a fost principalul…
Mai mult...Altă zi, altă avarie! Sute de zălăuani rămân iar fără apă
Sute de zălăuani care locuiesc pe străzile Pomilor, Olarilor între str. Trandafirilor și str. Muncitorilor au rămas fără apă, din cauza unei avarii. Printr-un buletin informativ transmis de Compania de Apă Somes SA suntem informați cu privire la faptul că: „În vederea efectuarii unor lucrari de remediere AVARII la reteaua publica de alimentare cu apa, care necesita interventie imediata, se INTRERUPE FURNIZAREA APEI POTABILE, dupa cum urmeaza: Data efectuarii lucrarii: 22 Ianuarie 2025Localitatea/Localitatile: ZALAUStrada/lista strazilor afectate: Str.Pomilor;…
Mai mult...