Scepticismul afisat public deunazi de Franta in legatura cu admiterea Romaniei in spatiul Schengen reaprinde polemica „noi” si „ei”. E sufiecient sa aruncam o privire pe o strada oarecare din Romania ca sa-i intelegem, chiar daca ceea ce vedem e produsul nostru, al populatiei autohtone si nu al putinilor imigranti. Civilizatia strazii e capitolul la care stam prost dintotdeauna. Poate ca noi ne-am obisnuit cu cersetorii plasati strategic in zone aglomerate, dar locuitorii altor tari nu. Poate ca unora dintre noi le place sa sofeze mai mult cu claxonul decat cu volanul, desi chiar si in Romania utilizarea avertismentului sonor in localitati este interzis. La ei n-ar scapa fara amenda. Sa arunci gunoaie pe strada e deja traditie aici, la ei e deja o crima. Ambalarea motorului fara motiv se sanctioneaza prin alte parti, pe cand pe plaiul mioritic face parte din obiceiul locului. La fel si cei care dau vina pe canicula ca sa mearga despuiati prin multime. Candva, carutele aveau interdictie de circulatie in orase si pe drumuri nationale. Interdictia este valabila si astazi, dar pentru ca nu-i sanctioneaza nimeni, n-ar trebui sa ne mire daca vom intalni carutasi si pe autostrada. Lista exemplelor cu care nu ne mandrim e practic nesfarsita. Daca ne uitam la cine face legea in tara noastra, e clar ca pestele de la cap se impute. Dar in mod cert se curata de la coada. Sunt doar cateva tratamente pentru toate aceste maladii: educatia si aplicarea legii. Europenii la aplica, dar cu varf si indesat, uneori punand toti romanii in aceeasi oala. La noi, insa, fortele de ordine sunt mai vizibile in preajma manifestarilor oficiale. In rest, sa spargi seminte si sa scuipi nu doar cojile pe strada e OK. Si ecologic, spre deosebire de cianura de la Rosia Montana.
Noi si ei
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...