Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor. Decizia vine după ce guvernanții nu au adoptat Ordonanța de Urgență ce viza remedierea “discriminării morale și salariale” la care au fost supuși salariații din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, în conformitate cu acordul la care s-a ajuns ca urmare a negocierilor purtate cu reprezentanții Ministerului Culturii și ai Executivului.
“Considerăm că actul normativ promis și neonorat arată imaginea unui ministru care nu poate lupta pentru o justă reparație materială și morală, pentru un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările, în ciuda complexității, importanței strategice și utilității publice a domeniului. Pe cale de consecință, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, în semn de protest împotriva tergiversării măsurilor promise. Acestea urmau să repună angajații muzeelor și bibliotecilor în rândul salariaților respectați de către autoritățile statului – promisiune neonorată”, spun sindicaliștii.
Ca atare, Federația îndeamnă la solidaritate și invită toți lucrătorii muzeelor și bibliotecilor din țară să se alăture și să participe la protestul care va avea loc în 18 mai, în capitală.
“Lipsa de solidaritate înseamnă marginalizare, excludere, izolare, sărăcie! Facem apel la Rețeaua Națională a Muzeelor din România și la Asociația Managerilor din Muzee, să se solidarizeze cu revendicările salariaților, în vederea suspendării în România a ediției din acest an a Nopții Europene a Muzeelor! Facem apel la toți iubitorii și susținătorii culturii, ai muzeelor și bibliotecilor, să adere prin participare, la acțiunile noastre de protest! Atragem atenția că orice presiune sau forțare a angajaților de a presta activități profesionale în zilele de sărbătoare legală sau după orele de program, exercitată sub orice formă, va fi considerată un abuz și, în consecință, vom utiliza mijloacele legale de sesizare a autorităților competente, în vederea sancționării”, atrag atenția sindicaliștii.
Aceștia solicită Guvernului României să dispună în regim de urgență “măsurile care se impun pentru eliminarea discriminării create”, precizând că impactul financiar este mic și se raportează la un număr de maximum 8.000 de salariați.
În 19 martie, apoi în 4 aprilie, angajații Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și cei ai Bibliotecii Județene “I.S. Bădescu “Sălaj au fost în grevă japoneză.