Pachetul de servicii medicale de baza va fi un pachet social
Pachetul de servicii medicale de baza, care se va numi, probabil, pachet social, va intra in dezbatere in curand, la el urmand sa aiba acces toata lumea, dar numai atunci cand are nevoie, a declarat ieri Mini-strul Sanatatii, Eugen Nico-laescu. „Anul 2013 va fi anul si altor mari schimbari”. „Este anul in care vom introduce ceea ce nu s-a facut de 65 de ani in Romania, asa, sincer, pe fata, cum se spune, vom introduce pachetul de servicii medicale de baza. Acel pachet pe care il vom numi, probabil, simplu, social, la care toata lumea sa aiba acces, dar sa aiba acces atunci cand are nevoie. Chiar daca va fi mai mic decat ne asteptam, vom sti ca pe acela il avem si ca avem acces la el fara spaga, fara programare, fara a face nu stiu cate artificii ca sa obtinem acel ser-viciu medical”, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nico-laescu, la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti. Nicolaescu a precizat ca, pe langa pachetul social de servicii medicale, va mai fi un pachet de servicii medicale private. „Vrem, concomitent cu acel pachet, sa introducem pachetul de servicii medicale din asigurari private, un pachet care sa fie suplimentar si pentru care suntem in discutii cu Ministerul Finantelor, astfel ca o parte din politele de asigurare sa devina deductibile”. „Adica, daca avem de platit intr-un an 1.000 de euro impozit pe venit, 500 de euro se deduc si vi se repartizeaza dumneavoasta pentru polita de asigurare pentru asigurari private”. Cu alte cuvinte, o sa va coste foarte putin asigurarea privata”, le-a explicat pacientilor ministrul Sanatatii.
Nicolaescu a subliniat insa ca aceste masuri trebuie corelate si cu alte masuri economice.
„Sigur ca aceste masuri sunt corelate si cu alte masuri economice, cu reducerea contributiei de asigurari sociale care sa miste economia, sa facem locuri de munca, sa facem mediul de afaceri romanesc mai atractiv, sa crestem impozitele si taxele care vin la buget. Este un mecanism complex care nu se refera numai la sanatate, ci la intreaga societate romaneasca. Dar o societate daca nu are bani, nu poate face politici publice normale, ca sa nu spun mai mult, pentru cetateni. Toate aceste masuri trebuie facute corelat. „Va fi un an al marilor modificari si al marilor schimbari in Sanatate”. „Eu mi le-am asumat politic, Guvernul si le-a asumat politic. „Vom asigura masuri dure prin care cei care incalca legea sa raspunda mai mult decat raspund astazi”, a mai spus ministrul Eugen Nicolaescu.
El a vorbit si despre masurile de descentralizare si de reducere a numarului de paturi, aratand ca acestea au fost luate politic, nu medical si „nu au tinut cont de nicio strategie, doar pentru a bifa cu cineva”.
„Prin descentralizarea facuta prost, Ministerul Sanatatii nu are nicio responsabilitate si nicio putere asupra spitalelor din reteaua consiliilor locale. Ministerul Sanatatii este in continuare acuzat de media daca se intampla ceva in respectivele spitale. Daca vrem sa schimbam tot, atunci sa ne dam si pargii. Avem incredere in autonomia locala si in cei care respecta legea. Primesc sute de mail-ului, dar sunt legat de maini si de picioare. Trebuie sa va spun ce limite am, ce competente am. Trebuie sa modificam legea acolo unde este proasta si unde nu ne permite sa facem ceea ce trebuie”, a mai spus ministrul Sanatatii, cerandu-le pacientilor sa aiba incredere in masurile pe care le va lua, pentru ca au ca principal scop grija pentru pacient.
Cei de la Casa de Asigurari de Sanatate au hingherit pacientul!
Ministrul Sanatatii a anuntat ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, masura care va aduce economii la buget. Ministrul a declarat marti ca nu vrea sa mai finanteze functionarii pu-blici „ca sa-i omoare pe pacienti cu birocratia”, ci vrea sa finanteze programe de sanatate, sustinand ca cei de la Casa de Asigurari de Sanatate au facut o nenorocire, au „hingherit” pacientul, de aceea ii trimite acasa. „Am facut un anunt pentru pacienti. Tot ce se va face, se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic Se schimba filosofia. Nu vreau sa mai finantez functionari publici care sa-i omoare pe pacienti cu birocratia. Vreau sa finantez programele de sanatate”, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti.
Ministrul a spus ca pacientii se duc la medici, nu la Directia de Sanatate Pu-blica sau la Casa de Asigurari de Sanatate si vrea ca acestia sa nu se loveasca de birocratia sistemului. Nico-laescu i-a acuzat pe Icei de la Casa” ca in ultimii ani si-au batut joc de oameni, si-au perpetuat locul lor de munca, au „hingherit” pacientului, de aceea ii trimite acasa. „Ce au facut cei de la Casa in ultimii ani? Au facut o nenorocire, si-au batut joc de oameni, sunt niste birocrati care trebuie sa plece acasa. De-aia ii trimit acasa. Ei nu au facut altceva decat sa-si perpetueze locul lor de munca, sa ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasa cu ei!”, a spus Nico-laescu.
„Vom incerca sa gasim resurse in interiorul sistemului reducand birocratia, eli-minand verigile birocratice care, din punctul meu de vedere, nu-si mai gasesc locul, care sunt verigi birocratice facand parte din sistemul comunist. Noi functionam cu aceleasi structuri deconcentrate din 1950. Totusi, au trecut multi ani de atunci.
DSP judetene consuma 10 la suta din fondurile ministerului
Directiile de sanatate pu-blica judetene consuma zece la suta din fondurile de administrare ale Ministerului Sana-tatii, iar casele de asigurari de sanatate judetene „mananca”, potrivit legii bugetului, trei la suta din Fondul national unic de asigurari sociale de sana-tate, a declarat marti ministrul Eugen Nicolaescu. Ministrul Sanatatii a precizat ca des-fiintarea caselor judetene de asigura de sanatate va permite economisirea a aproximativ unu la suta din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folositi pentru imbu-natatirea programelor natio-nale de sanatate.
„Cu alte cuvinte, incer-cam din banul pe care il avem gospodarit mai bine, mai eficient, cu mai multa chibzuinta sa crestem finantarea, chiar daca statul nu poate in acest an sa faca mai mult”, a mai spus Nicolaescu. In casele de asigurari de sanatate si in directiile de sanatate publica judetene lucreaza aproximativ 8.000 de persoane. Pro-iectul privind reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene este deocamdata la Ministe-rul Sanatatii, nu a fost prezentat in Guvern si nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind asteptata o propunere concreta, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi. Intrebat daca sistemul poate functiona fara cele doua institutii, Vasile Cepoi a spus ca poate fi un alt tip de institutii care sa preia atributiile celor desfiintate. Consilierul guvernamental nu a putut preciza daca va fi redusa birocratia prin desfiintarea institutiilor respective, asa cum a spus mi-nistrul Sanatatii, si nici daca reorganizarea celor doua si-steme ar avea vreo legatura cu proiectul privind regionalizarea. „Nu stiu daca este birocratie in aceste case judetene, ma depaseste, nu am facut un astfel de studiu”. „Nu stiu daca poate fi privita ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu stiu sa va spun”, a adaugat Vasile Cepoi.