Din cei 126 de candidați care au participat la proba scrisă din cadrul concursului organizat pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ din județ, 6 au fost nemulțumiți de notele primite și au depus contestații.

Acestea au fost soluționate în cursul zilei de marți, 19 octombrie, însă nu a fost admisă nici măcar una din ele.

Candidații care au considerat că nu au fost punctați corespunzător sunt SJ_115 (nota 6,80), SJ_117 (nota 6,60), SJ_016 (nota 6,80), SJ_107 (nota 6,60), SJ_119 SJ_029 (nota 6,80), SJ_119 (nota 6,40), aceștia fiind declarați “Respins” atât înainte, cât și după soluționarea contestațiilor.

Doar 100 de candidați din cei 126 înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ cu personalitate juridică din județul Sălaj au reușit să promoveze proba scrisă, adică să obțină minimum nota 7.

Cea mai mica notă obținută la acest concurs a fost 4,8 și îi aparține candidatului cu numărul de concurs SJ_090. Alți trei candidați au obținut nota 5, iar cei mai mulți, 6 la număr, au ratat funcția de director cu nota 6,8.

Cea mai mare notă obținută este 8,8 și a fost obținută de trei dintre candidați: SJ_015, SJ_044 și SJ_033. Cei mai mulți dintre candidați au promovat proba scrisă a concursului cu punctaj limită-minimă, adică nota 7 – 17 candidați. Nota 7,2 a fost obținută de 11 candidați; nota 7,4 au primit-o 10 candidați; alți 13 candidați au fost notați cu 7,6; doi candidați cu 7,8. Nota 8 au primit-o 7 candidați, în timp ce notele 8,2 și 8,4 au fost obținute de câte nouă candidați. Șapte candidați au primit nota 8,6.

Concursul pentru posturile de conducere ale unităților de învățământ a debutat în data de 14 septembrie, în condițiile în care anul școlar 2021 – 2022 a început la data de 13 septembrie. În data de 15 octombrie a avut loc proba scrisă, iar pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie se vor desfășura interviurile, la nivelul fiecărei școli. Deciziile de numire vor fi emise în perioada 20-22 decembrie, iar din 10 ianuarie, prima zi de școală din semestrul al doilea, noii directori și directori adjuncți își vor lua mandatele în primire.

La nivelul județului Sălaj nu au fost scoase la concurs de către Inspectoratul Școlar funcțiile de directori de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), dar nici postul de director al Centrului de Excelență, posturi ocupate în prezent în sistem interimar de către Adina Mesaros, respectiv Ioana Tuduce. Inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean, declarase pentru Graiul Sălajului că Ministerul Educației are în plan o reorganizare a celor două instituții conduse interimar și, cel mai probabil, acesta a fost motivul nescoaterii la concurs a funcțiilor de director.

„Important este să avem anul școlar viitor directori în fiecare școală numiți pe criterii de competență. Concursul va privilegia exclusiv criteriile de competență”, a dat asigurări ministrul demis al Educației, Sorin Câmpeanu.

Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere a unităților de învățământ, directorul sau directorul adjunct al unității de învățământ numit în funcție ca urmare a promovării concursului va avea un mandat de 4 ani. Acesta va putea fi eliberat din funcție la propunerea motivată a consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean, la propunerea motivată a două treimi dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a două treimi dintre membri.

Notele din Sălaj, printre cele mai bune din țară

La nivel național, s-au prezentat la concurs și au finalizat proba 8.627 de candidați (94,7%). Dintre aceștia, 5.676 de candidați au promovat proba scrisă, obținând cel puțin nota 7.

Județele cu cele mai bune rezultate sunt Cluj (93%), Sălaj (81%) și Mureș (78%).