La noi nu se comercializează etnobotanice – cel puţin aşa reiese după „raidurile” autorităţilor, asta dacă au controlat pe cine trebuie.
Ca urmare a ordinului prefectului judeţului Sălaj, Vegh Alexandru, instituţiile publice abilitate au inceput efectuarea de controale mixte pentru depistarea comercianţilor şi distribuitorilor de substanţe cu efect halucinogen, aşa-zise plante etnobotanice. Două instituţii publice din Sălaj au verificat mai multe unităţi comerciale, depozite etc. care ar putea comercializa astfel de plante, sub diferite forme.
Depistarea drogurilor legale e cu atat mai greu de realizat cu cat chiar şi din anumite plante medicinale, utilizate de obicei pentru ameliorarea unor afecţiuni, se pot obţine substanţe halucinogene, in diferite combinaţii. Nicolae Dascăl, şef serviciu inspecţii in cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, ne-a declarat că au existat două magazine de plante etnobotanice, dar care s-au inchis. ^Noi am făcut controale in special la magazinele de seminţe, pentru că scopul nostru este de a stopa formele organizate de comerţ din zona noastră^, a explicat reprezentantul DADR. Potrivit lui Dascăl, in judeţul nostru se găsesc etnobotanice chiar şi pe camp. Seminţele de salvie şi de zorele au efect halucinogen dacă sunt consumate sub diferite forme. Acesta a precizat că etnobotanicele se ascund inclusiv sub formă de ingrăşămant pentru flori, comercializat ca atare.
In acelaşi scop, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj a verificat două farmacii veterinare şi cinci cabinete medicale veterinare şi vor extinde verificările la toţi operatorii economici de acest fel din judeţ. „Verificăm documentele de provenienţă a mărfurilor, incadrarea in categoria de periculozitate, dacă sunt produse contrafăcute, condiţiile de depozitare, păstrare şi modul de etichetare, existenţa unor produse pentru hrana animalelor care pot fi consumate de om etc. in toate unităţile unde se presupune că se pot comercializa substanţe cu efect halucinogen”, a declarat Mircea Martin, directorul executiv al DSVSA Sălaj. Acesta a precizat că se pot comercializa produse periculoase, insă numai cu autorizaţiile necesare, iar achiziţia se face numai pe bază de reţete cu timbru sec. Pană acum, inspectorii nu au constatat nereguli, insă verificările continuă.
Nici urmă de etnobotanice
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...