Sălăjenii sunt indemnaţi să cultive sfeclă de zahăr, floarea-soarelui şi cartofi.
Ioan Bujiţă, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Sălaj, ne-a declarat că producătorii nu mai au motive să lase pămantul nelucrat pe motiv că nu au unde să valorifica producţiile. Reprezentanţii DADR Sălaj au efectuat vizite in judeţele Bihor – la fabrica de zahăr, Satu Mare – la fabrica de ulei de la Carei, in Timiş – la Staţiunea de cercetare şi dezvoltare agricolă şi Arad – la Staţiunea pentru mecanizare agricolă cu scopul de creea o colaborare intre fermierii sălăjeni şi punctele de colectare. Fabricile şi-au manifestat disponibilitatea de a-şi procura materie primă de la fermierii sălăjeni, in special din culturile de sfeclă de zahăr şi floarea-soarelui.
Sălajul are soluri bune pentru sfeclă
Culturile de sfecla de zahăr au dispărut din Sălaj de mai bine de şase ani din cauză că oamenii nu au avut o ofertă bună pentru valorificarea producţiei. Puţini ştiu că zona Someş Odorhei deţine recordul in producţia de sfeclă de zahăr cu 78 de tone pe hectar.
Bihorenii se oferă să incheie contracte cu fermierii sălăjeni care cultivă cel puţin două hectare de teren cu sfeclă de zahăr. Fabrica de zahăr oferă 33 de euro pe tona de sfeclă şi pun la dispoziţia producătorilor seminţe la preţul de 143 euro pe hectar cultivat, cu posibilitatea de plată la data la care se face decontarea producţiei şi asigură transportul producţiei. Pentru suprafeţe cultivate mai mari de cinci hectare se pun la dispoziţia fermierului semănători şi maşini de recoltat, precum şi transportul gratuit al sfeclei de zahăr. Bujiţă a precizat că a avut deja intalniri cu fermieri din Jibou, Someş Odorhei, Crişeni şi Dragu, localităţi cu terenuri considerate propice pentru cultura sfeclei de zahăr. Directorul DADR a subliniat că pentru sfecla de zahăr se acordă subvenţii de 283 de euro la hectarul cultivat, de două ori mai mari decat pentru culturile de cereale.
„Ardealul” vrea floarea-soarelui din Sălaj
Fabrica de ulei din Carei s-a arătat interesată de preluarea producţiei de floarea soarelui, porumb şi grau de la fermierii sălăjeni. Procesatorul oferă intre 1,2 lei şi 1,5 lei pentru un kilogram de seminţe de floarea-soarelui, indiferent de cantitatea produsă şi asigură un pachet integral pentru infiinţarea culturilor de floarea-soarelui constand in seminţe, ingrăşăminte ierbicide etc. cu plata in momentul in care le plăteşte producţia. Pentru contractarea intregului pachet se preia toată producţia. Mai mult decat atat, procesatorul preia seminţele direct din lan şi face plata pe loc. Ioan Bujiţă a declarat că pentru porumb şi grau nu s-a stabilit incă un preţ de achiziţie.
Profit din cartofi
După cum se ştie, multe din culturile de cartof au fost compromise de „putregaiul inelar” anul trecut, insă reprezentanţii DADR Sălaj spun că in acest an se va cultiva o suprafaţă de 6.800 de hectare de teren cu cartof. „Sălajul este un judeţ cu potenţial pentru culturile de cartof, iar oamenii au inceput să cultive din ce in ce mai mult”, a precizat şeful agriculturii sălăjene. Mai multe informaţii despre condiţiile in care se pot vinde producţiile agricole sau infiinţa culturi se pot găsi la DADR Sălaj.