Legea spune ca nici un document de urbanism si amenajare a teritoriului nu se va putea elibera fara acordul populatiei implicate.

Salajenii vor fi consultati la fiecare actiune de amenajare a teritoriului si de urbanism, incepand cu anuntarea intentiei de elaborare a unui astfel de plan si continuand cu etapa de documentare si elaborare a studiilor de fundamentare si a propunerilor de avizare. Informarea si consultarea populatiei se va face in functie de amploarea si importanta docu-mentatiei, se arata in pro-iectul de regulament. Astazi, consilierii judeteni analizeaza si supun aprobarii un proiect de Regulament local privind implicarea publicului in elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului. Si cum unde-i lege, nu-i tocmeala, documentatiile intocmite fara informarea si consultarea cetatenilor vor fi nule. Normele metodologice privind obligativitatea consultarii populatiile au fost elaborate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Astfel, consiliile locale sau persoanele juridice, care solicita intocmirea planului de urbanism sau de amenajare a teritoriului vor trebui sa suporte cheltuielile de informare si de dialog cu populatia interesata.

Udrea ne obliga sa facem referendum
Recent, Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj a anuntat intentia organizarii unui referendum consultativ al populatiei judetului referitor la intentia guvernului de impartire a teritoriului tarii in opt super-judete. Salajul ar urma sa fie lipit cu judetele Cluj, Bihor, Maramures si Bistrita. Intentia presedintelui CJ Salaj de a-i intreba pe salajeni daca doresc sau nu sa se desfiinteze judetul Salaj a starnit dezaprobarea organizatiei locale a PDL. Dat fiind legislatia actuala a MDTR si Regulamentul local privind implicarea publicului in elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului, o decizie de o asemenea amploare nu ar putea fi luata fara consultarea populatiei. Prin urmare, referendumul lui Marc se sustine inclusiv prin legislatia lui Udrea.