Unitatea medială nu are ieșire în caz de urgență, nu dispune de autorizație de securitate la incendiu, iar mai multe saloane cu paturi funcționează în spații improvizate. Spitalul va tebui relocat până la finele anului 2024.

 

Un control efectuat la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca a scos la iveală o serie de nereguli cu privire la modul în care funcționează unitatea medicală.

Verificările, dispuse de ministrul Alexandru Rafila, au fost efectuate de o echipă mixtă de control, a ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică Alba.
Potrivit concluziilor făcute publice de minister, verificarea investiţiilor pentru perioada 2000–2022 a indicat faptul că procedurile de achiziţii au fost licitaţii deschise şi într-o măsură mai mică proceduri simplificate. Aceste proceduri s-au desfăşurat online, cu respectarea legislației în vigoare privind achizițiile publice.
Echipa de control a constat însă că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca funcționează și în prezent, aşa cum a făcut- de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din “pod neamenajat” în secţii de spitalizare cu paturi, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă şi fără să aibă autorizaţie sau aviz de securitate la incendiu.
De asemenea, s-a constatat faptul că actuala locație a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal este necorespunzătoare din punct de vedere al spațiului în care funcționează, în raport cu prevederile în vigoare.

Conform Programului cadru de conformare pentru perioada 2022-2024, este necesară relocarea spitalului într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale, până la data de 31 decembrie 2024.

În timpul în care echipa mixtă de control elabora raportului de control, conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca a trimis o adresă Ministerului Sănătății prin care solicita avizarea „Declaraţiei privind realizarea Planului de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”. Răspunsul Ministerului Sănătății a fost unul negativ.
În concluzie, în baza controlului echipei mixte, managerul trebuie să constituie o comisie de cercetare administrativă care să stabilească împrejurările care au dus la situația actuală și să identifice persoanele responsabile. De asemenea, comisia de cercetare administrativă va evidenția și cuantumul amenzilor plătite de institut, sumă care trebuie recuperată de la persoanele responsabile.

La Cluj va funcționa Centrul Integrat de Transplant, unic în sud-estul Europei

Într-un interval de timp de aproximativ trei ani, la Cluj va deveni funcțional Centrul Integrat de Transplant, un obiectiv medical unic în România şi sud-estul Europei.

Cu o valoare estimată la circa 200 de milioane euro, proiectul viitorului Centru Integrat de Transplant Cluj-Napoca este inclus la finanţare pe fonduri europene, prin PNRR.

Investiţia va fi demarată pe un teren în suprafaţă de peste 74.000 metri pătrați, situat în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, pe strada Haşdeu.

Clădirea spitalului va cuprinde 12 săli de operaţie şi chirurgie, zone de Imagistică şi Unități de Primire a Urgențelor, zonă de Terapie Intensivă, laboratoare, unitate de transfuzii şi recoltare sânge, cabinete medicale şi săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

Primul centru de transplant multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, și câte 36 de paturi pentru transplantul de cord şi cel hepatic.

sursa foto: monitorulcj.ro