Guvernul nu va retrage taxa pe pungile de plastic, cunoscuta sub denumirea de eco-taxa, iar cine a facut afirmatii in sensul suspendarii ei nu a avut mandatul Executivului, a afirmat, joi, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Prezent la un seminar pe tema schimbarilor climatice, Nemirschi a anuntat ca taxa pe pungi „nu se retrage”. „Cine a facut afirmatii in sensul suspendarii ei nu a avut mandat in acest sens din partea Guvernului”, a spus Nemirschi.
Presedintele Comisiei pentru administratie publica si mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a anuntat, miercurea trecuta, ca forul pe care-l conduce va solicita Executivului suspendarea pentru trei, maximum patru luni, a aplicarii Ordonantei de urgenta care instituie taxarea pungilor de plastic, in scopul imbunatatirii actului normativ. Declaratia fostului ministru democrat al Mediului a fost facuta la finalul unei intalniri desfasurate, miercurea trecuta, la Palatul Parlamentului, in care, in prezenta reprezentantilor celor mai mari producatori de pungi de plastic din Romania si ai autoritatilor cu atributii in domeniu, s-a dezbatut problema reglementarii ecotaxei.
Ministrul Mediului a tinut sa precizeze ca, la momentul la care problema ecotaxei a fost dezbatuta la Parlament, el se afla la Nairobi, in Kenya, motivandu-si astfel absenta de la discutiile din urma cu o saptamana. Totusi, Nemirschi a precizat ca a avut o intalnire cu producatorii de pungi cu doua saptamani inaintea dezbaterii de la Parlament, astfel ca le cunoaste problemele. „Stiu problemele cu care se confrunta si vom mai avea intrevederi pentru a incerca sa le rezolvam, insa taxa nu va fi suspendata”, a anuntat Nemirschi.
La discutia de saptamana trecuta din Palatul Parlamentului, reprezentantii celor mai mari producatori de pungi de plastic din Romania au criticat mai multe prevederi cuprinse in Ordonanta de Urgenta care instituie ecotaxa, dar si Ordinul de ministru cuprizand normele de aplicare ale acesteia.
Nemirschi: Taxa pe pungi se mentine
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...