Creditul imobiliar se va revigora intr-o perioada relativ scurta, de maxim un an, in Romania existand inca o piata in acest domeniu si, chiar in conditii de criza, sunt clienti care apeleaza la astfel de imprumuturi si banci care ofera produse de profil, a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea.
„Aceasta este o perioada de tranzitie in evolutia creditului imobiliar in Romania deoarece exista inca oportunitati mari si cerere mare pentru credite pentru locuinte. Vremea speculatiilor imobiliare a trecut (…), iar intr-o perioada relativ scurta, de maxim un an, estimez o revigorare a creditului in domeniul imobiliar”, a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, la un seminar pe teme imobiliare. El a aratat ca previziunile sale se bazeaza inclusiv pe programele de guvernare din Romania, cat si din Europa, care iau in calcul nevoia de sustinere a activitatii din constructii. „Asociatia Romana a Bancilor chiar a propus in cadrul masurilor anti-criza continuarea sustinerii activitatii de constructi, in infrastructura in general, dar mai ales in domeniul locativ”, a aratat Ghetea.
Oficialul ARB a precizat ca la nivelul asociatiei exista o comisie care lucreaza in domeniul creditarii imobiliare si care analizeaza, chiar in aceste zile, modalitati de reluare a activitatii de creditare in acest sector, dar si pentru a contracara efectele imediate ale crizei financiare. „Ne asteptam din zi in zi ca numarul celor care intarzie la plata creditelor sa fie din ce in ce mai mare. Nu trebuie sa ne speriem, dar trebuie sa tratam situatia cu atentie. Multe banci au anuntat ca fac restructurari, re-esalonari si re-calendari ale creditelor astfel incat sa dea posibilitatea clientilor sa plateasca intr-un ritm mai lent, dar sa si indeplineasca obligatiile”, a mai precizat Ghetea.
Presedintele ARB a afirmat ca vremea speculatorilor care urmareau profit imediat pe piata imobiliara a trecut si ca se vor dezvolta in continuare investitorii care urmaresc contructii de proprietati. „Vremea speculatiilor imobliare a trecut, as imparti insa speculantii in doua. Una e sa fii dezvoltator si sa cumperi teren si sa faci dezvoltare, acestia vor ramane si vor cunoaste o noua crestere in perioada urmatoare, si alta e sa cumperi un teren sau un apartament si sa-l vinzi in sase luni cu un profit bunicel. Acest tip de speculatii a trecut si chiar daca se va relua, nu va mai avea intensitatea de dinainte”, a spus Ghetea. El a mai afirmat ca inca sunt banci care ofera credite ipotecare, ceea ce dovedeste ca exista inca piata, mentionand ca, cei care vin acum la banca pentru un credit sunt cei care au ajuns la concluzia ca nu pot astepta la nesfarsit scaderea pretului la locuinte.