In urma cu o saptamana, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii si directorii din deconcentrate, primul-ministru Emil Boc ne asigura ca tara merge inspre bine. Mai exact, anunta ca a scazut deficitul bugetar, s-au incasat bani mai multi la vistieria statului datorita planului anti-criza al Guvernului, promitea salarii nitel mai mari pentru bugetari din 2012, deci romanilor li s-a promis ca vor trai mai bine. Totusi, premierul Boc a uitat sa precizeze ca are in lucru un plan, o strategie fiscala pe perioada 2011-2012 care vine in totala contradictie cu ce a promis. N-au trecut trei zile si vestea a venit: se taie tichetele de masa, se blocheza posturile in administratie pana prin 2014, salariile nu vor fi majorate, despre pensii nici nu se pune problema, iar mobilierul si birotica vor lipsi cu desavarsire din achizitiile publice. In apararea lui Boc a sarit si presedintele Traian Basescu. Bineinteles ca a explicat de ce este nevoie de aceste masuri: „Romania imprumuta bani pentru plata salariilor bugetarilor si a pensiilor. Pentru pensii, in acest an, imprumutam 3,5 miliarde de euro, iar pentru salariile bugetarilor diferenta pana la 4,8 miliarde. Nu putem ramane pe pozitia unei tari de a plati bugetarii si pensiile din imprumuturi, pentru ca dam faliment cu totii”, a declarat Traian Basescu pentru Mediafax. Repercusiunile masurilor anti-sociale se vor vedea peste cateva luni dar, pana atunci, nici macar alesii democrat-liberalilor nu vad cu ochi buni noua strategie a Guvernului.
PDL Salaj sustine masurile Guvernul
PDL Salaj este intru totul de acord sa sustina „atitudinea prudenta, echilibrata si responsabila a Guvernului” si au convingerea ca si cetatenii vor face „deosebirea intre o astfel de atitudine si dezinformarile iresponsabile propagate de opozitia socialista”, se arata intr-un comunicat al PDL. Acesta justifica strategia prin situatia financiara pe plan mondial, ce s-a agravat in ultimul timp, iar Guvernul Boc nu face altceva decat sa continue politica de prudenta si responsabilitate. „Desi exista si alternativa populista de a neglija acest context economic mondial si a recurge la masuri cu caracter electoral, Guvernul nu ia in calcul o astfel de alternativa. Nu vor mai fi reduceri de salarii si pensii, dar nu putem cadea nici in extrema cealalta in care incearca Opozitia sa ne impinga, de a adopta masuri populiste”, sustine Biroul de presa al PDL Salaj. Totodata, au tinut sa specifice ca Opozitia a dezinformat cu privire la inghetarea pensiilor, deoarece nu se specifica nicaieri aceasta formula de exprimare. Exprimare rautacioasa sau nu, pensiile tot nu vor fi majorate in viitorul apropiat.
Senatorul Gheorghe Pop avertizeaza ca va fi prapad
Presedintele PSD Zalau, senatorul Gheorghe Pop spune despre situatia din Romania ca „nu putem vorbi despre o revenire cand noi nici macar nu am depasit punctul critic!” „USL a avetizat din timp ca ne asteapta recesiunea. Cifrele pe semestrul al doilea arata dezastruos. De aceea, noi am propus un comitet de criza format din Guvern-Opozitie-BNR care sa decida acele masuri menite sa preintampine noi socuri, comitet pe care Basescu si PDL l-au refuzat. Guvernul nu poate minti in continuare ca nu stia situatia reala! Cei de acolo au acces la toate datele! Cu toate acestea nu au luat nici un fel de masuri de relansare. A taia salariile, a mari impozitele si a lasa oamenii pe drumuri, fara un loc de munca nu e sinonim cu reforma economica. Strategia, pe langa faptul ca este contradictorie si prost argumentata, este plina de masuri anti-sociale. Eliminarea tichetelor de masa va face ravagii in randul celor cu salarii mici. La un venit de 600 de RON, sistarea tichetelor de masa inseamna o noua reducere cu 25 la suta a veniturilor. Noile restrictii vor duce la o scadere a puterii de cumparare a pensionarilor de noua procente, iar a profesorilor de 25,6 la suta. Mai puneti la socoteala concedierea a inca 80.000 de salariati anuntata pentru anul viitor si eliminarea subventiilor la caldura si a inca 10.000 de paturi in spitale pana la sfarsitul lui 2012. Orice economist iti poate arata cum asemenea masuri nu fac decat sa adanceasca si mai mult caderea economica”.
Septimiu Turcas este in primul rand primar si abia apoi pedelist
„Din punctul de vedere al primarului nu vad buna aceasta strategie. Ce sa fie bun ca nu imi dau voie sa fac angajari cand la Serviciul de Impozite si Taxe din cadrul Primariei am un singur inspector si un casier? O angajata s-a pensionat, alta si-a dat demisia, mergand sa lucreze in strainatate deoarece avea rate la banci si salariul este foarte mic. Nu contest ca n-ar fi umflat aparatul bu-getar, dar e umflat la nivel central. Eu cred ca ar trebui sa se aplice Legea salarizarii unitare deoarece nu pot accepta o diferenta imensa intre sa-lariile functionarilor din Primarie si cei de la alte institutii. Cel mai bun lucru ar fi autonomia bugetara pentru cei care isi administreaza fondurile proprii. Asa as putea angaja medici pe salarii mai bune, functionari si politisti locali care, nici macar acum nu au acelasi statut cu cei din Inspectorat”, a declarat primarul Turcas. Totodata, acesta a anuntat ca saptamana viitoare va face demersurile necesare pentru a scoate la concurs cinci posturi pentru ca „un singur casier la taxe, la o populatie destul de numeroasa, nu este un lucru normal si eficient”.
Ne paste un nou val de austeritate. Pe romaneste – saracie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...