Salajul va avea SMURD din luna noiembrie
Saptamana trecuta Simleul Silvaniei a fost capitala Salajului. Ca un magnet, orasul a atras doua delegatii formate din oficiali guvernamentali. Este semnul evident ca se mizeaza pe polul de influenta creat de primarul PDL Septimiu Turcas.
La poalele Magurei a aterizat vineri a doua dele-gatie oficiala intr-o singura saptamana. La invitatia lui Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei, la sediul Primariei au poposit, pret de o ora, Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor, Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii si colonel Marcel Lucaciu, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Alaturi de ei, la intalnire au mai fost prezenti Alexandru Vegh, prefectul judetului Salaj, Onorica Abrudanu, subprefect al judetului, Lucian Bode, deputat PDL si comandantul Adrian Chichisan, seful IGSU Salaj. Scurtul popas al oficialilor guvernamentali a avut ca scop vizitarea Ambulatoriului de la Spitalul Orasenesc „Prof. Dr. Ioan Puscas”, vizitarea viitoarei locatii destinate statiei de ambulanta si, cel mai important, pentru a anunta ca, din noiembrie, serviciul SMURD va functiona si in judetul nostru.
Putina campanie nu strica
Seful M.A.I., Traian Igas nu a avut prea multe de spus in cadrul vizitei, mai degraba a lasat impresia ca a inceput campania electorala, facan-du-i reclama pozitiva primarului Turcas „(…)cum omul sfinteste locul si v-ati ales un om capabil sa atraga fonduri europene(…)”. Totodata, ministrul Igas a declarat ca vizita la Simleu face parte dintr-un turneu inceput la Targu Secuiesc, continuand la Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei, Baia Mare, iar de Simleu se indreapta catre Arad si Resita. N-a uitat sa fie el cel care da vestile bune. „Pana la sfarsitul lunii august va functiona dispeceratul unic 112, iar din no-iembrie serviciul SMURD va fi operational in patru puncte ale Salajului: Ileanda, Zalau, Nusfalau si Simleu Silvaniei”. Cum zarurile au fost aruncate cu mult timp in urma pentru infiintarea SMURD in Salaj, nu poate fi vorba de meritul exclusiv al Guvernului. Meritul il are in mare parte Raed Arafat, cel care a propus si implementat programul SMURD Romania si care, din diverse surse a atras fonduri si a reusit sa implice mai multe institutii in cadrul acestui proiect. Intr-adevar, in cadrul proiectului este implicat si M.A.I., prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, dar lucreaza in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si SMURD Romania.
SMURD, mana cereasca in Salaj
Salajenii, in special cei ce locuiesc pe Valea Somesului, au fost napastuiti de soarta in ce priveste interventia medicala de urgenta. Distanta mare de la Zalau sau Jibou, drumurile deplorabile, lipsa ambulantelor, reforma din sanatate – toti sunt factori ce contribuie la functionarea proasta a interventiei medicale de urgenta. In cazul accidentelor rutiere grave sau ale altor tipuri de urgente, pe Valea Somesului se apeleaza, de obicei, la ajutorul ambulantelor din Baia Mare sau Dej, deoarece ajung in timp mult mai scurt la locul nenorocirii. Consecinta cea mai grava este pierderea vietilor omenesti ce ar fi putut fi salvate daca la Ileanda exista macar o ambulanta. Un exemplu concret este accidentul de tren petrecut saptamana trecuta la Rus unde a fost nevoie de trei ambulante pentru ca ranitul sa ajunga la spital: prima ambulanta a venit de la Dej, a stabilizat victima si a transportat-o spre Jibou. Pe traseu, a transferat victima ambulantei din Jibou, care, la randul ei, a transferat-o pe o alta ambulanta ce venea dinspre Zalau si care era mai bine dotata. Toate astea se intampla in Salajul lui 2011 iar proiectul SMURD vine ca o mana cereasca in estul judetului. Aceste deficiente au fost recunoscute de autoritatile judetene, insusi prefectul Alexandru Vegh recunoscand ca zona Ileanda este descoperita in momentul de fata iar utilitatea SMURD este incontestabila.
Dotarea SMURD va salva multe vieti
Raed Arafat a dorit sa precizeze ca, pe langa operationa-lizarea serviciului SMURD, doreste continuarea si perfectio-narea proiectului, astfel ca toata Romania sa fie acoperita din punct de vedere al urgentei medicale performante. „Un prim pas este comasarea serviciilor judetene de ambulanta cu dispeceratele ISU – SMURD, pas ce va veni in sprijinul cetatea-nului: va scurta timpul de reactie, va face mult mai profesionista decizia luata de dispecerat, se va sti exact cand pleaca ambulanta, timpul de reactie, ce traseu urmeaza”, a declarat parintele SMURD, Raed Arafat. In Salaj, acest pas va fi depasit pe la sfarsitul lunii august, eficienta lui fiind dovedita la Baia Mare, la Sibiu, Arad, Vrancea. Cat despre dotari, Arafat a precizat ca masinile vin din doua surse: Programul Operational Regional si programul Ministerului Sanatatii, iar in luna noiembrie ambulantele vor fi livrate si in Salaj. Salajenii vor dispune si de elicoptere, deoarece autoritatile doresc infiintarea a opt statii ce vor deservi intreg teritoriul tarii. „Momentan dispunem de un elicopter la Targu Mures, iar cand acela este ocupat sunt puse vietile oamenilor in pericol. De aceea am dorit infiintarea unui nou punct la Arad care va deservi intreaga zona de vest a tarii, urmand ca pe viitor sa avem acoperita toata tara”, a specificat Arafat. In plus, a anuntat ca SMURD-ul va primi in dotare, in aproximativ doua saptamani, inclusiv motociclete pentru a se putea acorda primul-ajutor in zonele greu accesibile si aglomerate. Deocamdata aceste dotari vor functiona la Bucuresti, urmand ca pe viitor sa fie dotate si alte statii.
Personalul specializat nu e o problema
Daca la Simleu s-a infiintat un ambulatoriu modern, dar nu exista inca personal care sa munceasca, in cazul statiilor SMURD nu vor fi probleme. Chiar daca recent au fost efectuate restructurari in cadrul IGSU Salaj, personalul este suficient si va fi foarte bine pregatit, a asigurat seful IGSU, col. Marcel Lucaciu. Specializarea personalului a inceput deja si va continua in centrele speciale de pregatire existente in cadrul sistemului. „Pana la finele lunii septembrie va fi definitivata instruirea personalului, dar va trebui sa gasim o modalitate prin care sa aducem, la inceput, specialisti din alte judete care sa-i ajute sa lucreze pe noile ambulante. Va dati seama, nu putem sa-i lasam sa lucreze singuri de la bun inceput!”, a declarat col. Marcel Lucaciu, aflat la cea de-a doua vizita in Salaj. Surse din cadrul IGSU Salaj au confirmat faptul ca o parte a personalului a inceput stagiul de specializare pentru SMURD. O grupa de specializare nu depaseste 16 persoane deoarece nu se face rabat de la calitate. Trebuie sa fie specializati scafandri, partea de descarcerare, stins incendii si prim-ajutor iar IGSU trebuie sa asigure rotatia personalului. Programul SMURD e cel mai rapid si personalul trebuie foarte bine instruit.
Raed Arafat multumeste salajenilor pentru contributia in bani
In urma cu cativa ani, statul a permis angajatilor sa redistribuie doua procente din impozitul pe venit catre Organizatii Nonguvernamentale, asociatii sau institutii, pentru dotarea cu echipamente sau specializarea personalului. Diverse campanii de informare asupra acestei posibilitati a adus si rezultate. In mare parte, salajenii au optat pentru redistribuirea banilor catre SMURD deoarece isi doreau implementarea acestui program in judet, cunoscandu-si necesitatile si deficientele sistemului medical. In judetele vecine, exemplu Bihorul, serviciul SMURD functioneaza de ani buni, ridicand stacheta in domeniul interventiilor de urgenta, insa in Salaj acest serviciu s-a lasat mult asteptat. Subsecretarul de stat Raed Arafat a dorit sa multumeasca salajenilor pentru cei 2 la suta spunand ca aceasta contributie trebuie apreciata doar la superlativ deoarece acest procent a contribuit la implementarea proiectului la noi in judet. Din cei doi la suta s-au achizitionat echipamente, se specializeaza personalul, au contribuit la infiintarea de noi statii. „Banii au fost folositi in toate centrele ISU: manechinele sunt cumparate din cei doi la suta, toate lucrurile marunte ce nu pot fi cumparate din bugetul de stat deoarece nu constituie achizitii publice, dar care ridica nivelul calitativ al serviciilor, Centrul de Pregatire de la Baia Mare a fost reparat si dotat tot din cei doi la suta, un centru de pregatire de la Cluj unde se va efectua instruirea paramedicilor si care, momentan, se afla in constructie este posibil tot datorita celor doi la suta. Efortul oamenilor nu poate fi decat apreciat si ne arata ca au nevoie de noi”, a declarat Raed Arafat la finalul intalnirii.
Delegatia guvernamentala s-a declarat multumita de ceea ce a vazut la Simleu si a promis ca vor face demersurile necesare pentru repararea cladirii destinate serviciului de ambulanta. Primarul Septimiu turcas a declarat ca vizita ministrilor nu este o curtoazie electorala, ci pur si simplu au raspuns invitatiei lansate cu ceva timp in urma de a partcipa la inaugurarea ambulatoriului: „I-am invitat la inaugurare dar n-au putut veni pentru ca aveau deja stabilit programul.. M-au rugat sa organizez inaugurarea acum, pe sfarsitul saptamanii insa eu deja trimisesem invitatiile. Au promis ca se vor opri la Simleu si s-au tinut de cuvant iar eu nu pot decat sa apreciez acest lucru”.