Cei mai multi bebelusi care mor sub varsta de un an au mame fara educatie, potrivit statisticilor
rn
Un raport al Organizatiei "Salvati Copiii" realizat impreuna cu Avocatul Poporului plaseaza Salajul pe primele locuri in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, datele fiind pentru anul 2018.
Astfel, daca la nivel national rata este de 6,5 la mie, judete precum Iasul are o rata de 4,8 la mie, alaturi de judetul Alba, date asemanatoare fiind in Ilfov, Arad, Timis, Dambovita si Bucuresti.
La polul opus, cu rate si de doua ori mai mari se afla Tulcea, cu 15,5 la mie, Botosani cu 12,9 la mie, Salaj, Calarasi si Caras-Severin.
Asadar, anul trecut in intreaga tara au murit 1.215 copii inainte de a implini un an, iar 686 s-au nascut morti. "Procentul cel mai mare de decese ale copiilor sub un an se inregistreaza pentru mamele fara educatie si cele care au terminat doar scoala primara. Varsta mamei este de asemenea un factor important, cu rate mari ale mortalitatii atat la mamele adolescente, cat si la cele peste 40 de ani. Informarea mamelor cu nivel de educatie scazut, cat si informarea mamelor minore asupra riscurilor sarcinilor timpurii, pot preveni o parte din decesele copiilor", se precizeaza in raport.
Medicii spun ca, din pacate, mortalitatea in aceste cazuri tine de mai multi factori, unul dintre ele fiind urmarirea gravidei pe perioada sarcinii. Astfel, se observa o lipsa de educatie a mamelor chiar si in mediul urban, nu doar la sate, multe dintre acestea trecand peste cele trei controale obligatorii din timpul nasterii. Mai mult, exista femei care vin sa nasca direct, fara sa le fi vazut macar o data un medic.
Specialistii recomanda ca viitoarele mamici sa se prezinte mai intai la medicul de familie, apoi la medicul specialist pentru a monitoriza sarcina si pentru a preveni astfel nasterea prematura sau eventualele complicatii care pot duce la deces.
In randul copiilor si adolescentilor in 2018 s-au inregistrat la nivel national 2.284 de decese, principalele cauze fiind accidentele auto, cancerul, afectiunile respiratorii si chiar suicidul.
"Pentru copiii de 5 – 9 ani, afectiunile sistemului respirator, in principal pneumonie, sunt o importanta cauza de deces, similar cu grupa de varsta 1 – 4 ani. Pentru copiii de peste 10 ani si adolescenti, cancerul devine cauza principala de deces non-accidental. In special pentru adolescenti, suicidul este o cauza de deces aproape la fel de frecventa ca tumorile maligne sau pneumonia", se mai mentioneaza in raport.