In topul banilor multi castigati usor se afla, imediat dupa sefii de agentii guvernamentale si regii de stat, notarii, cei care, la adapostul… liberalismului profesiei lor, fac avere pe spinarile muritorilor de rand. Daca sefii institutiilor aminite macar nu-si iau salariul direct din buzunarul nostru, notarii ne jecmanesc, pur si simplu, ori de cate ori suntem nevoiti sa trecem pe la ei. O simpla legalizare a unui document, ce presupune din partea notarului doar o stampilare si o semnatura, a ajuns sa coste 10 lei (100 de mii de lei vechi). Daca, insa, ai ghinionul sa fii… fericitul mostenitor al vreunei proprietati, sumele pe care trebuie sa le lasi la notar sunt, in functie de valoarea respectivei proprietati, de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de lei vechi. Necazul este ca, de cele mai multe ori, cu astfel de probleme ajung la notar persoane fara venituri foarte mari, oameni simpli care trebuie, spre exemplu, sa faca succesiunea dupa decesul unui membru din familie. Iar sumele pe care le au de platit la notar depasesc, in multe cazuri, veniturile pe care o astfel de persoana le poate realiza in cateva luni de zile.
Daca pentru reglementarea situatiei terenului sau a cladirii mostenite mai ai nevoie si de o expertiza topografica, lucrurile se complica si mai mult din punct de vedere financiar. Costurile unui astfel de demers pot sa ajunga, daca vorbim despre proprietati la tara, sa depaseasca valoarea de piata a respectivelor proprietati. Si-atunci nu e de mirare ca multa lume prefera sa-si lase nerezolvate aceste lucruri, decat sa fie nevoiti sa plateasca sume pe care nu si le permit pe la notari si experti topografi.
O parte din sumele pe care noi le platim la acesti… specialisti ajung, cu siguranta, si la bugetul de stat. Dar „grosul” ramane la ei, iar noi, fortati de imprejurari, le sporim averile. Oare nimeni nu vede acest jaf la drumul mare?
Ne jefuiesc!
Articole
Titularizare 2025: MEN a publicat modele de subiecte
Ministerul Educației a publicat modelele de subiecte pentru concursul național de titularizare 2025, pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Acestea pot fi accesate la următorul link: http://subiecte.edu.ro/2025/titularizare/modeledesubiecte/ Potrivit calendarului aprobat prin Metodologia specifică, proba scrisă a concursului de Titularizare 2025 va avea loc la data de 15 iulie. Candidații se vor putea înscrie în perioada 5 – 16 mai 2025. Pentru cei care se înscriu exclusiv online, perioada de înscriere este 5 – 12 mai 2025. Examenul…
Mai mult...Studenții de la Extensia Zalău a UTCN îmbrățișează spiritul antreprenorial
Extensia Zalău a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a găzduit, joi, 16 ianuarie, un eveniment remarcabil, parte a proiectului „Developing students’ entrepreneurial skills using A.I.”, finanțat de Romanian-American Foundation prin intermediul Junior Achievement Romania, care investește în dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul studenților și elevilor din România. La workshop au participat cei 20 de studenți înscriși în proiect, care au avut ocazia să interacționeze cu cinci antreprenori de succes, fiecare având un parcurs profesional impresionant în domeniul…
Mai mult...