In topul banilor multi castigati usor se afla, imediat dupa sefii de agentii guvernamentale si regii de stat, notarii, cei care, la adapostul… liberalismului profesiei lor, fac avere pe spinarile muritorilor de rand. Daca sefii institutiilor aminite macar nu-si iau salariul direct din buzunarul nostru, notarii ne jecmanesc, pur si simplu, ori de cate ori suntem nevoiti sa trecem pe la ei. O simpla legalizare a unui document, ce presupune din partea notarului doar o stampilare si o semnatura, a ajuns sa coste 10 lei (100 de mii de lei vechi). Daca, insa, ai ghinionul sa fii… fericitul mostenitor al vreunei proprietati, sumele pe care trebuie sa le lasi la notar sunt, in functie de valoarea respectivei proprietati, de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de lei vechi. Necazul este ca, de cele mai multe ori, cu astfel de probleme ajung la notar persoane fara venituri foarte mari, oameni simpli care trebuie, spre exemplu, sa faca succesiunea dupa decesul unui membru din familie. Iar sumele pe care le au de platit la notar depasesc, in multe cazuri, veniturile pe care o astfel de persoana le poate realiza in cateva luni de zile.
Daca pentru reglementarea situatiei terenului sau a cladirii mostenite mai ai nevoie si de o expertiza topografica, lucrurile se complica si mai mult din punct de vedere financiar. Costurile unui astfel de demers pot sa ajunga, daca vorbim despre proprietati la tara, sa depaseasca valoarea de piata a respectivelor proprietati. Si-atunci nu e de mirare ca multa lume prefera sa-si lase nerezolvate aceste lucruri, decat sa fie nevoiti sa plateasca sume pe care nu si le permit pe la notari si experti topografi.
O parte din sumele pe care noi le platim la acesti… specialisti ajung, cu siguranta, si la bugetul de stat. Dar „grosul” ramane la ei, iar noi, fortati de imprejurari, le sporim averile. Oare nimeni nu vede acest jaf la drumul mare?
Ne jefuiesc!
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...