Pornind de la momentul anului 2008, an bun pentru majoritatea romanilor, am incercat sa vedem cum au evoluat lucrurile in cei patru ani de criza.

In anul 2008 un euro era cotat la cursul Bancii Nationale la 3,5487 de lei. Un an mai tarziu, la 3 septembrie 2009, sub guvernarea Boc, cursul euro inregistra o crestere masiva, de aproape un leu, respectiv 4,2442 lei. Explicatia vine din agravarea crizei economice globale si caderea brusca a economiei nationale. In 2010, tot la data de 3 septembrie, moneda euro inregistreaza un curs de schimb la 4,2796 lei, devenind intrucatva stabila. Dar stabilitatea cursului euro ne-a costat taieri masive de salarii, concedieri insemnate in sectorul bugetar si mai ales un imprumut substantial de la Fondul Monetar International. In 2011, pe fondul unei acalmii globale, moneda nationala a cunoscut o revenire, la inceputul lunii septembrie un euro fiind cotat la 4,2418 lei. Insa anul acesta, euro a luat-o din nou razna, din cauza instabilitatii politice romanesti, cauzata de suspendarea presedintelui Traian Basescu. Astfel ca avem parte de un euro cotat la 4,4595 de lei.
Calcule pedeliste dupa trei luni de guvernare Ponta
Andreea Paul, fost consilier de stat pe probleme economice, a facut o serie de calcule economice dupa trei luni de guvernare USL. Potrivit Andreei Paul, daca aveti un credit in euro, la o rata lunara de 100 de euro platiti cu peste 8 lei mai mult acum decat in urma cu 3 luni. La o chirie de 300 euro trebuie sa platiti in plus aproape 25 de lei fata de acum 3 luni. Daca pana acum plateati pentru factura de gaze naturale sa zicem 115 lei, de la 1 septembrie scoateti din buzunar cu peste 5 lei mai mult pentru acelasi consum. Iar la o factura de energie electrica, sa presupunem in valoare de 70 de lei pe luna, veti avea de platit in plus cate 3,5 lei pe luna.
Insa la aceste calcule defavorabile guvernului Ponta trebuie sa facem cateva precizari. Atat pretul energiei electrice, cat si cel al gazului, creste in urmatorii ani dupa un program stabilit chiar de guvernarea PDL si care are ca scop ralierea preturilor romanesti la cele europene. Andreea Paul spune ca „Factura la gaze se va dubla pana in 2018, daca tinem cont de majorarile progresive de pret ca urmare a liberalizarii preturilor, fara a include inflatia si viitoarele fluctuatii ale cursului de schimb”. Dupa calculele facute de economistul salajean, daca in luna septembrie veti avea de plata 120 de lei pentru factura de gaze, la prima majorare de pret, in iulie 2013, va trebui sa scoateti din buzunar inca aproape 10 lei. „In urma majorarilor progresive, veti plati putin peste 132 lei pentru factura de gaze in octombrie 2013, 146 lei in octombrie 2014, 164 de lei in octombrie 2015 si 185 de lei in octombrie 2016. Pretul se va ridica la 208 lei in ultima perioada din anul 2017, iar in octombrie 2018, cand tarifele reglementate vor fi eliminate complet, pretul unei facturi la gaze va ajunge la 234 de lei, dublu fata de costul din prezent”, arata Andreea Paul.
Influenta negativa a cursului euro
In 2008, bancile romanesti inregistrau un numar mare de contracte de imprumut, populatia facand datorii peste datorii. Era o perioada buna, de crestere a nivelului de trai si de stabilitate a mediului economic. Insa, odata cu cresterea brusca a cursului euro, romanii s-au trezit cu rate prea mari pentru veniturile pe care le aveau. Astfel s-a intrat in zodia datoriilor la banci nesus-tinute de bugetele familiale si la degradarea rapida a nivelului de trai. Patru ani de criza economica globala au dus la tragedii in randul populatiei, afectata de majorarea ratelor bancare, de pierderea locurilor de munca si de imposibilitatea de a-si mai achita datoriile. Peste toate, s-au adaugat cresterea galopanta a preturilor la produse alimen-tare, dar si la utilitati. Carburantii se cumpara acum la peste sase lei pentru un litru, angrenand scumpiri ale produselor alimentare si industriale.
Inainte ajungeai mai… departe
In anul 2008, salariul minim pe economie era de 540 de lei, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, reprezentand 3,176 lei/ora. Tot in toamna anului 2008, benzina Premium fara plumb 95 costa 3,19 lei. Daca facem un calcul simplu, din venitul minim salarial pe tara, se puteau cumpara 169 de litri de benzina. In acest an, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost stabilit la 700 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna, reprezentand 4,13 lei/ora. La prima vedere, pare o crestere destul de consistenta, insa daca aplicam acelasi calcul, in raport cu pretul benzinei, rezultatele sunt nelinistitoare. Benzina standard 95 se vinde, la inceput acestei luni, la 6,18 lei litrul, ceea ce inseamna ca dintr-un salariu de astazi poti sa-ti cumperi 113 litri de benzina. Diferenta care rezulta din compararea celor doua salarii raportate la pretul benzinei, de 56 de litri, se poate deduce si puterea reala de cumparare a romanilor. Cu venitul minim salarial din anul 2012 se poate cumpara cu o treime mai putin combustibil decat cu venitul minim salarial din anul 2008. Acest lucru afecteaza atat populatia – care are o posibilitate de deplasare redusa, cat si mediul economic – care trebuie sa-si calculeze mult mai eficient cheltuielile cu parcurile auto.