Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj este in reabilitare de mai bine de doi ani si jumatate. Desi lucrarile ar fi trebuit sa fie gata inca din luna mai, anul acesta, santierul va dura, mai mult ca sigur, pana anul viitor, spun angajatii institutiei. Lucrarile de la muzeu fac parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetan Salaj-Cladirile Centrul Militar Judetean, Muzeul Judetean de Istorie Zalau si Galeriile de Arta Ioan Sima”, in valoare de peste douazeci de milioane de lei.
Pana in 2013, municipiul nu are practic muzeu, dar nici prea multi localnici dornici sa-l viziteze nu sunt. Sectia de Istorie, cea de langa piata pentru necunoscatori, este inchisa publicului. In schimb, Sectia de Arta, de pe strada Gheorghe Doja, poate fi vizitata. Cu toate acestea, o persoana, doua trec intr-o zi pragul Galeriilor „Ioan Sima”, desi ar avea ce sa vada. O expozitie permanenta cu tablourile maestrului Sima si o impresionanta si valoroasa expozitie de fluturi si insecte pot fi vazute in fiecare zi, cu exceptia zilei de luni, de la noua la cinci. „Copiii vin cu precadere sa viziteze fluturii si insectele”, spune Szabo Attila, seful Sectiei de Arta. Cat priveste lipsa de vizitatori pentru cealalta parte, „lipsa de educatie sau lipsa de informatie” ar putea fi cauzele, e de parere Szabo Attila. Cele care mai aduc totusi lumea la muzeu sunt expozitiile periodice tematice, organizate lunar. Acestea se bucura de succes, poate si pentru ca Galeriile „Ioan Sima” sunt singurul loc din judet unde se organizeaza astfel de evenimente.
Expozitia de fluturi si insecte, rodul pasiunii unui economist
Expozitia de fluturi si insecte cuprinde peste 13 mii de exemplare, adunate de pe toate continentele, de un economist jurist zalauan, Takacs Adalbert, de-a lungul catorva decenii. Nascut in 1924, Takacs Adalbert a terminat Facultatea de Drept, dar mare parte din viata si-a dedicat-o pasiunii pentru fluturi si insecte. In 1980, acesta s-a mutat de la casa la bloc, iar spatiul nu-i mai permitea sa isi pastreze colectia in mod corespunzator, motiv pentru care a donat-o Muzeului Judetean. Takacs Adalbert a incetat din viata anul trecut, la 87 de ani.
Din pacate, din lipsa de spatiu, publicul poate admira doar o mica parte din colectie. „In sala sunt expuse doar trei mii de exemplare. Colectia e mult mai mare, restul e in depozit, ar putea sa umple inca cateva sali bune”, spune Szabo Attila.
Lipsa de spatiu tine departe de ochii publicului, in depozit, si multe piese de istorie veche si arheologie, ne marturiseste cel care ne-a fost ghid la Galeriile de Arta.
Zalauanii sunt asteptati la Festivalul Artelor
In perioada 16-21 octombrie, va avea loc la Zalau „Festivalul Artelor”. Acesta se va desfasura atat la Galeriile de Arta, cat si la Centrul de Dezvoltare Culturala si Turistica. Festivalul include expozitii de pictura, arte plastice, ateliere de creatie, proiectii de film si concerte.
Muzeul si chemarea publicului salajean pentru istorie si arta sunt in reabilitare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...