Cum ar fi ca atunci cand mergi sa vizitezi Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, sa intri direct in lumea istoriei vechi a Salajului? Sa pasesti intr-o camera expozitionala unde te trezesti, brusc, in Pestera de la Cuciulat unde omul preistoric isi ciopleste unealta din silex langa foc, in vreme ce femeia lui sta aplecata peste focul din mijlocul camerei, unde gateste pentru familie? Iar cand pasesti pragul altei sali de expozitie, sa intri in mijlocul unui oras roman, cu drumuri pavate cu dale de piatra, strajuite de locuinta romana unde o matroana voluptoasa se odihneste sau un vanzator priceput isi etaleaza marfa la piata? Chiar si templul fastuos al orasului roman sa-ti fie accesibil ochilor, in vreme ce poarta de intrare sa fie pazita de legionari semeti? Asa ar putea arata Muzeul din Zalau.
Astazi, consilierii judeteni au pe ordinea de zi un proiect de hotarare prin care se aloca banii necesari Muzeului pentru a realiza o expozitie de baza cum gasesti, poate doar la Bruckental in Sibiu si la Muzeul Antipa din capitala. Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judetean, ne spune ca a fost realizat un proiect prin care institutia aceasta de cultura sa devina parte integranta din comunitate. „E un proiect ambitios, dar vrem sa-l facem pentru ca e singura noastra sansa de a veni in fata publicului vizitator cu ceva care conteaza cu adevarat. O piesa de ceramica pusa intr-o vitrina prafuita nu inseamna mare lucru pentru vizitator, pentru ca e scoasa din context. Dar, cand pui obiectul de ceramica pe polita din interiorul unei case neolitice, unde vizitatorul vede exact cum traia omul preistoric, il vede cum isi faurea uneltele si materialele din care erau construite locuintele – deja inseamna cu totul altceva ceramica aceea pe care arheologii nostri au scos-o din pamant”, spune Bejinariu.
In cladirea renovata deja prin proiectul accesat de Consiliul Judetean Salaj pe fonduri europene, cei de la Muzeu vor sa amenajeze 750 de metri patrati de momente istorice reprezentative pentru Salaj. Vor fi 15 segmente expozitionale tematice, de reconstituire efectiva, printre care amintim doar cateva: pestera de la Cuciulat, o locuinta neolitica, un atelier metalurgic din epoca bronzului, o gospodarie din prima epoca a fierului, o zona sacra romana, locuinta din evul mediu timpuriu, morminte din diferite epoci cu rug funerar si chiar un tumul funerar. Nu va lipsi nici satul traditional, pe care Corina Bejinariu il vrea prezent in Muzeu prin reconstituirea unui targ de tara, „pentru ca acolo vezi si portul popular, si ceramica, si agricultura, si mestesugurile”.
Pentru trecerea de la o expozitie bazata pe vitrine prafuite la una care propune reconstituirea vizuala a istoriei locale, Muzeul are nevoie de 1,4 milioane de lei. Proiectul propus de Corina Bejinariu ar putea fi realizat in 14 luni, incepand cu noiembrie 2012.