Consiliul Judetean a decis ieri retragerea dreptului de administrare conferit Muzeului Judetean de Istorie si Arta asupra Coplexului Porolissum
Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judeteam s-a tinut de cuvant si a lasat Muzeul Judetean de Istorie si Arta fara Complexul Porolissum. In urma cu doua saptamani profesorul si arheologul clujean Nicolae Gudea impreuna cu un grup international de cercetatori au solicitat accesul in tabara de la Porolissum Moigrad. Cercetatorul spune ca nu a fost lasat sa foloseasca baza arheologica de la castru, desi aceasta era neocupata. Oaspetii intentionau sa deruleze un proiect, pe durata mai multor ani, care ar fi vizat totodata si extinderea bazei arheologice (cu fonduri externe). Profesorul Gudea a acuzat conducerea Muzeului ca refuza sa sustina proiectul, lucru care pe viitor ar putea avea un impact negativ asupra imaginii judetului. In schimb, directorul Muzeului, Matei a dezmintit acuzele ce i se aduc.
Pedepsit de judet
Conducerea judetului s-a simtit datoare sa rezolve prompt acest scandal apeland la varianta retragerii dreptului de administrare a complexului de la Porolissum. Proiectul de hotarare a fost propus de conducerea CJ si votat ieri de consilieri (cu doua exceptii, Ioan Mocan si Dumitru Chis, care s-au abtinut). In expunerea de motive atasata proiectului se spune ca muzeul „incearca sa ingradeasca accesul altor institutii de profil din tara pentru efectuarea cercetarilor stiintifice necesare punerii in valoare a acestor insemnate vestigii istorice”. Pe de alta parte se precizeaza ca „cladirile administrative si incinta castrului nu sunt suficient de bine gospodarite pentru a putea raspunde cerintelor si destinatiei pe care le au”. Consilierul Alexandru Serban s-a aratat suprins de faptul ca „desi se stia de aceasta solutie, retragerea dreptului de administrare, totusi, conducerea muzeului a incheiat in 28 august a.c. un parteneriat cu Institutul de Arheologie din Cluj. Mereu la muzeu apar probleme, numai acolo nu se ajunge la un climat linistit, desi lucreaza doctori si doctoranzi”. Presedintele CJ Tiberiu Marc pornind de la ideea ca ^sapaturile de la Porolissum au fost intotdeauna un subiect special” a sustinut ca disputele aparute acolo chiar daca au justificare din punct de vedere stiintific, nu au din punct de vedere practic, administrativ. „Ar fi fost bani pe care i-am fi putut absorbi, ca finantari externe, pentru imbunatatirea infrastructurii, daca am fi trecut dincolo de orgolii. Vrem sa facem lucrari suplimentare de modernizare a bazei arheologice”, a conchis Marc.
Directorul Muzeului contesta decizia
Directorul Muzeului a fost de parere ca „e prea mult zgomot pentru un lucru mic” si ca „argumentele oferite de presedintele CJ pentru motivarea acestui proiect nu se sustin. Baza arheologica e bine gospodarita, am atras si noi aici 300 de milioane de lei vechi si, in limita posibilitatilor, am investit mai bine decat s-ar fi putut. Pe de alta parte, profesorul Gudea a dorit sa sape separat de noi, iar noi i-am indeplinit aceasta doleanta. Nu vad de ce pentru o deficienta de care nu suntem vinovati, dar care ni se imputa, sa fim asa pedepsiti”.
Muzeul a pierdut Porolissum
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...