Iti place gustul mustului dulce, proaspat stors din struguri? Pastreaza-l si pentru iarna.
Nu ai nevoie decat de cateva sticle cu dopuri care sa se inchida ermetic si putina rabdare. Iata cateva sfaturi pentru a pastra mustul pentru iarn/a.
Pregateste mustul ca si cum l-ai prepara sa devina vin; da strugurii prin zdrobitor, scurge sucul obtinut, care este un must dulce. Odata cu aceasta etapa decizi daca mustul vrei sa devina vin sau vrei sa il conservi pentru iarna.
Foloseste sticle cu dop cu filet
Daca vrei sa transformi mustul intr-o conserva, vei avea nevoie de sticle de sticla, care sa aiba dop cu filet. Curata-le bine inainte de a le folosi, atat sticlele cat si dopurile. Ai grija ca pe langa dopuri sa nu poata intra aer, pentru ca acest lucru va duce la deteriorearea mustului din interior. Dupa ce l-ai scurs din vasul in care au fost pusi strugurii presati, transfera mustul in sticle, ca sa nu apuce sa fermenteze. Caldura si aerul grabesc procesele de fermentatie care transforma mustul in vin.
Acopera bine sticlele
Strange bine dopul sticlelor in care ai pus mustul si daca este nevoie foloseste bucati de celofan, asezate pe gura sticlei, sub dop. Acestea vor impiedica inttrarea aerului in interior.
Fierbe sticlele intr-o cratita
Dupa ce ai inchis bine sticlele, pregateste o cratita cu apa, pe fundul careia asezi un prosop de bucatarie. Pune sticlele in cratita si adauga apa astfel incat nivelul acesteia sa fie pana la gatul sticlelor. lasa-le sa fiarba timp de 30-40 de minute dupa ce continutul sticlelor isi incepe fierberea. Da-le apoi deoparte si lasa-le sa se raceasca in apa in care au fiert.
Sticlele se fierb de doua ori
A doua zi pune din nou cratita pe foc ca sa fierbi sticlele. De aceasta data, dupa ce continutul sticlelor a inceput sa fiarba, lasa-le la fiert pentru 20 de minute. Dupa aceea lasa-le sa se raceasca in aceeasi apa.
Completeaza intotdeauna cu apa calda
Atunci cand apa fierbe, aceasta se evapora, iar nivelul ei scade. Daca nivelul apei a scazut, aceasta tebuie completata pana la nivelul la care a fost si anterior. Atentie insa, este indicat sa folosesti apa calda, pentru ca in caz contrar sticlele din interior se vor sparge.
Dupa ce s-au racit bine, sticlele trebuie lasate sa se usuce, de obicei intr-un loc pe unde nu se umbla prea des. Dupa ce sticlele s-au uscat de stergi de praf si le asezi in camara.