decembrie 5, 2025

Muraturile made in Zalau i-au cucerit pe englezi, italieni, francezi si spanioli

muraturile-made-in-zalau-i-au-cucerit-pe-englezi-italieni-francezi-si-spanioli0_58236

O fabrica din Zalau produce peste 600 de tone de muraturi pe an. Jumatate din cantitate ajunge in magazinele din tara, inclusiv in supermarket-uri, iar cealalta jumatate trece granita spre Vestul Europei. Secretul produselor consta in reteta dupa care se prepara muraturile.

rn

Producatorul s-a inspirat din metodele traditionale ale gospodinelor de a pastra legumele pentru iarna. Iar varza, gogosarii, castravetii, sfecla conopida provin din culturi locale.
Legumele nu sunt preparate termic – isi pastreaza astfel calitatile nutritive -, ci doar se condimenteaza cu sare, otet, si zaharina, pentru ca occidentalilor nu le place zaharul. Se obtine astfel un gust dulce-agrisor. Si modalitatea de ambalare este inedita. Producatorul a renuntat la clasicul borcan si ambaleaza muraturile in pungi de plastic vidate, rezistente si usor de depozitat.
"Muraturile noastre au un gust specific, dulce-acrisor, care se diferentiaza de muraturile din Moldova sau Oltenia, de aceea nu se gasesc în toata tara. Cu cât mergi mai spre vest, cu atât se pune mai mult zahar în muraturi, datorita influentei maghiare. Produsele noastre se potrivesc mai mult celor din Arad, Timis, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare si Salaj, unde ne concentram vânzarile", spune Ioan Silaghi, administratorul companiei Murata Impex.

rn

Peste 300 de tone de muraturi merg la export

rn

"Vindem peste 50 la suta din productia de muraturi la export în Anglia, Spania, Italia si Franta, prin firme partenere, iar restul productiei o vindem în tara, catre en-gross-uri, retaileri si magazine mici. Avem o colaborarea veche cu retailer-ul local de tip "cash and carry" Almira Timisoara. Mai suntem prezen?i si în Cora Cluj si Real Arad si Oradea", a spus Ioan Silaghi.

rn

Istoria succesului si perspectivele

rn

Afacerea cu muraturi a pornit in 2000, cand la Zalau se produceau patru sortimente de muraturi. “n prezent, de la fabrica din Zalau ies pe piata 15 sortimente.
Zalauanul avea in 2016 o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro. Spune ca a incercat sa-i convinga pe legumicultorii locali sa se asocieze sau sa produca legume la comanda pentru a le spori afacerile. “n zadar.
"Circa 98 la suta din produsele necesare le iau din tara, doar când nu gasesc ceva iau de afara. Le-am sugerat legumicultorilor din zona sa se asocieze si sa produca legume la comanda, adica sa faca 100 de tone de varza, ca o iau eu pe toata, dar nu am reusit sa-i conving. Cine pune legume la noi în zona, pune de toate si se duce cu produsele la piata. E o chestiune de obisnuinta a lor", este citat Ioan Silaghi de Ziarul Financiar.
Fabrica de muraturi de la Zalau este in continua extindere. Abia face fata cererii de pe piata.
"Facem investitii din fonduri proprii, pentru ca piata e în miscare si nu am timp sa umblu doi ani dupa hârtii sau stampile pentru fondurile europene", a spus Silaghi.
Producatorul si-a propus sa mareasca capacitatea de productie cu 30 la suta si sa puna pe mesele clientilor 1.000 de tone de muraturi pe an. Proiectul de dezvoltare este multianual, fiind o investitie consistenta, de circa 150.000 de euro doar pentru dotari.