O serie de nereguli au fost constatate de inspectorii de la ITM cu privire la munca zilierilor, în cadrul unui control efectuat zilele trecute la mai mulți beneficiari din Sălaj.
Au fost verificate aspecte referitoare la durata timpului de muncă, plata muncii prestate de zilier, folosirea muncii copiilor și a tinerilor, înregistrarea zilierilor în registrul electronic de evidență a acestora.
Din 9 până în 13 octombrie, au fost controlați 17 beneficiari, iar 4 dintre ei au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 18.000 lei.
Neconformitățile constatate au fost neînregistrarea și netransmiterea unui număr de 3 zilieri în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activității de către fiecare persoană; utilizarea muncii zilierilor minori peste timpul maxim admis de lege, respectiv 6 ore pe zi și cel mult 30 de ore pe săptămână; depășirea duratei zilnice de 12 ore a activității unui zilier; nerespectarea obligației de plată a zilierului la echivalentul a 8 ore de muncă, chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate.
Potrivit legislației, pot avea calitate de beneficiar a muncii prestate de zilieri persoanele juridice, PFA-urile, întreprinderea individuală, întreprinderea familială și unităţile administrativ-teritoriale.
Cuantumul remunerației brute orare poate fi negociat între părți, dar nu poate fi mai mic decât valoarea orară a salariului minim. Astfel, creșterea salariului minim brut pe țară, din 1 octombrie 2023, determină și o creștere a tarifului minim orar pentru zilieri, de la 18,145 lei/oră la 19,960 lei/oră. Astfel, pentru o zi de lucru, munca unui zilier trebuie plătită cu minimum 159,68 lei.
Remunerația se acordă, de regulă, la sfârșitul fiecărei zile de lucru, dar, prin excepție, este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul perioadei de lucru sau la finalul lunii, dar numai cu acordul scris al zilierului.
Plata remunerației se poate face în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.
Beneficiarul acestui tip de activitate are obligația să înregistreze și să transmită zilnic, la ITM, Registrul electronic de evidență a zilierilor, înainte de începerea activității de către fiecare persoană. Această operațiune se face în fiecare zi, pentru fiecare zilier care se prezintă la lucru.