Munca suplimentara va fi compensata prin ore libere platite si acordate pana la 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in in cursul acestui an, si respectiv pana la 31 martie 2011, pentru lucrul in afara duratei normale a timpului de munca din cursul anului 2010.
Procedura va fi posibila prin derogare de la prevederile actuale ale Codului Muncii, conform unui proiect de lege pregatit de Guvern pentru asumarea raspunderii.
In vederea incadrarii in limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, vor acorda, din oficiu, in perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fara plata pentru o perioada de 10 zile lucratoare sau, dupa caz, vor dispune reducerea programului de lucru astfel incat veniturile platite salariatilor sa se diminueze cu 15,5% lunar. Modalitatea de aplicare a acestei masuri va fi stabilita cu acordul salariatului. „In lipsa acordului sau in cazul in care, urmare optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de patru zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut”, se arata in proiectul de lege.
Autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea astfel incat sa asigure continuitatea serviciilor de interes public. Angajatorul nu poate acorda zilele libere in cele de sarbatoare legala.
Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu vor afecta durata concediului de odihna anual si vor fi asimilate unei perioade de activitate efectiva, inclusiv in specialitate. Salariatul va beneficia in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, altele decat cele salariale.
Documentul releva ca intentia era ca acordarea de zile libere fara plata sau reducerea programului de lucru cu scaderea veniturilor sa nu fie valabile in sistemul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si justitiei, dar ulterior s-a decis sa nu fie prevazute exceptii.