246 de salajeni au fost depistati anul trecut muncind la negru, cei mai multi in constructii. 186 dintre ei s-au ales cu contracte individuale de munca datorita Inspectiei Muncii.
Dificultatile economice au dus la cresterea accentuata a muncii la negru. Cifrele arata ca in Salaj, in 2009, numarul persoanelor depistate care lucrau fara forme legale de angajare a crescut cu 25 la suta. Daniela Biris, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj a declarat ca anul trecut inspectorii au gasit 246 de salajeni care munceau la negru la 125 de societati. 90 dintre acestia erau femei dar au fost gasiti si patru tineri fara forme legale de angajare. In 2008 insa numarul persoanelor care munceau ilegal era de 196. Angajatorii au fost sanctionati cu amenzi de 378.500 de lei. “2009 a fost un an in care au fost multe campanii in constructii. S-a constatat, in urma celor 1.123 de controale efectuate in toate domeniile de activitate, ca munca fara forme legale de angajare se manifesta cu preponderenta in constructii si confectii metalice, precum si in activitatile comerciale”, a conchis Biris. Totusi, munca inspectorilor s-a evidentiat si in cele 186 de contracte individuale de munca incheiate si inregistrate la inspectorat pentru persoanele depistate ca lucrau fara forme legale.
Printre societatile care au folosit munca la negru se numara SC Agrotransport SRL Simleu (39 de persoane), SC Gal Trans SRL Zalau (7 persoane), SC Oti Mod SRL Chiesd (6 persoane), SC Kyracom SRL Cehu ( 2 persoane), SC Alex Cab. SRL Sincraiu Almasului (2 persoane), SC Hermes Trade SRL Zalau (2 persoane), SC Modarand Constructii SRL Ip (4 persoane) SC Rose Palmira SRL Jibou (8 persoane).
In domeniul relatiilor de munca au fost verificati anul trecut, in total, 1.444 de angajatori. Inspectorii au aplicat 779 de sanctiuni contraventionale pentru 556 dintre ei, amenzile ajungand la 567.500 de lei. Din 6.380 de masuri dispuse de ITM, patronii au indeplinit 6.332.