Este decizia pe care o ia Parlamentul European, ceea ce va întări controlul asupra practicilor fiscale ale multinaționalelor.

Pe 11 noiembrie, deputații europeni au adoptat un acord provizoriu cu Consiliul care va obliga companiile cu un venit anual peste 750 milioane de euro și cu operațiuni în mai mult de un stat să declare profiturile făcute, taxele pe venituri plătite și numărul de angajați în fiecare stat UE pentru precedentul an fiscal.


potrivit uni comunicat de presă publicat de Parlamentul European, companiile vor trebui să publice și detalii despre profiturile, angajații și taxele plătite în state non-UE, inclusiv în țări care nu cooperează cu UE în materie fiscală precum și în cele care nu satisfac toate standardele, dar care s-au angajat să se reformeze. UE a redactat liste cu jurisdicțiile din cele două categorii, pe care le revizuiește în mod regulat.

Scopul noilor reguli este să clarifice unde plătesc taxe multinaționalele și să facă mai dificilă pentru acestea evitarea plății contribuțiilor cuvenite.

De ce este importantă transparența fiscală

Deputații au cerut introducerea pentru companii a raportărilor publice în fiecare țară, în urma scandalurilor de la mijlocul anilor 2010 care au arătat că numeroase multinaționale își mută profiturile în țări unde au puțini angajați și operațiuni, dar unde se bucură de tratament fiscal preferențial.


În practică, acest lucru înseamnă că multinaționalele plătesc mai puține taxe în detrimentul statelor și a fondurilor pe care acestea le alocă pentru investiții sau pentru servicii sociale.

Mai multă transparență va determina marile companii să răspundă mai multor întrebări referitoare la strategia de plată a taxelor.

Un drum lung și sinuos

Parlamentul European a făcut recomandări în 2015 pentru reguli care să oblige companiile să dezvăluie profiturile și taxele plătite în fiecare stat. Comisia Europeană a făcut o propunere legislativă în 2016, iar Parlamentul a adoptat o poziție cu privire la această propunere în iulie 2017, însă dosarul a avansat greu în Consiliul de miniștri și negocierile între co-legiuitori au început abia în 2021. S-a ajuns la un acord provizoriu în iunie 2021.

„Acesta este un succes important pentru Parlamentul European, întrucât Parlamentul este cel care a dorit aceste reguli și care le-a pus pe masă”, a spus în comentariile la acordul provizoriu deputata Evelyn Regner (S&D, Austria), unul dintre europarlamentarii care au negociat în numele Parlamentului. Aceasta a mai declarat că regulile sunt importante pentru cetățeni pentru că ar putea aduce o mai mare justiție fiscală acolo unde taxele sunt plătite.

Noile reguli nu vor forța multinaționalele să își dezvăluie profiturile și taxele plătite în fiecare țară de pe glob: companiile vor putea în continuare să publice doar cifre agreate pentru țările care nu sunt membre UE. Totuși, negociatorii Parlamentului spun că regulile pot fi întărite după ce Comisia va realiza o evaluare a impactului legislației la cel puțin patru ani după implementarea acesteia.


„Este doar începutul unei călătorii, nu și sfârșitul… Acesta este totuși un moment important, o dată cucerit acest punct putem merge mai departe”, a declarat Iban Garcia del Blanco (S&D, Spania), celălalt deputat care a negociat din partea Parlamentului.