Starea în care se află în această perioadă drumul județean 108D Crișeni -Dobrin- Cehu Silvaniei nemulțumește șoferii nevoiți să circule prin zonă. Am primit la redacție mai multe solicitări din partea unor cetățeni, dornici să știe când drumul va redeveni practicabil.
“Vă rog din suflet sa faceți un reportaj cu starea lucrărilor de pe drumul județean Zalău – Cehu Silvaniei. Menționez că azi am parcurs distanța dintre Naimon – Dobrin, 10 km, în 40 de minute și am rămas împotmolit de două ori în mocirlă”, ne-a scris, săptămâna trecută, un cititor.
În prezent, drumul județean 108D: Crișeni (DN 1H) – Cehu Silvaniei (DJ 196) face obiectul unui proiect de reabilitare și modernizare implementat de Consiliul Județean Sălaj, cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a lucrării este de aproape 43 milioane de lei. Suma include atât proiectarea și execuția, cât și serviciile de supraveghere, auditul și verificarea tehnică de calitate a documentației tehnice.
Vorbim de un tronson de 22,7 kilometri, iar principalele lucrări prevăzute în contract se referă la creșterea capacității portante a drumului, modernizarea structurii rutiere, asigurarea stabilității drumului în zonele afectate de alunecări de teren, realizarea de șanțuri și trotuare, precum și amenajarea podurilor și podețelor.
Situația s-a înrăutățit, săptămâna trecută, pentru că executanul lucrării nu a ținut cont de prognoza meteo și a așternut startul de balast pe un tronson de drum mai mare decât ar fi fost indicat.
Lămuriri în acest sens am primit de la Consiliul Județean Sălaj. Reprezentanții administrației județene au verificat situația la fața locului, urmare a problemelor semnalate de către cetățeni.
“În data de 9 noiembrie, reprezentanți ai Consiliului Județean Sălaj și ai antreprenorului au efectuat o evaluare a situației din teren, ocazie cu care s-a constatat că pe o lungime de circa 600 metri, pe ambele benzi (km 10+000 – 10+600), sectorul de drum a devenit greu practicabil. În aceste condiții, Consiliul Județean Sălaj a solicitat dirigintelui de șantier și proiectantului un punct de vedere cu privire la situația din teren și să prezinte măsuri de remediere/conformare a lucrărilor cu proiectul tehnic.
În urma evaluărilor realizate, specialiștii responsabili cu supravegherea execuției lucrărilor au transmis administrației județene că problemele au apărut după ce antreprenorul a așternut stratul de balast pe un tronson de 3 km, într-un timp foarte scurt, fără să țină cont de prognoza meteo, care anunța zile ploioase. Consiliul Județean Sălaj a somat antreprenorul să remedieze în cel mai scurt timp toate deficiențele constatate și să asigure un ritm de lucru corespunzător, pentru a fi respectate termenele contractuale asumate”, au explicat reprezentanții Consiliului Județean Sălaj.
Sectorul de drum județean Crișeni – Cehu Silvaniei este reabilitat și modenizat de SC Drum Inserv SRL, firma care a câștigat licitația organizată în acest sens. Durata de execuție este de 26 de luni de la emiterea Ordinului de începere a lucrărilor ( în 27 august 2020), la care se adaugă perioadele de suspendare în anotimpul rece.
Stadiul fizic al lucrărilor pe DJ 108D este, în prezent, de circa 20%, au precizat reprezentanții administrației județene.
Sa înțelegem ca dacă ploua balastul se înmoaie?
Sa înțelegem ca proiectul implica asternerea unui strat de balast necompactat?
Sa înțelegem ca avizul de la Politia rutiera nu implica semnalizarea zonelor pe care se desfășoară lucrari?
Cum ar spune o doamna cu atribuții de diriginte de santier pe aceasta lucrare: “Iară voi?, ne-a saturat de voi.”
acoli lucreaza de zori dorel faliment….. pardon mirel faliment
inadmisibil ce face firma asta si autoritatile se fac ca nu vad!!!
Fac aceasta ruta săptămânal dar ce se întâmplă acolo întrece limita bunului simt.