Motiunea impotriva guvernului Grindeanu a fost respinsa

Premierul Sorin Grindeanu: Va promit ca, de azi inainte, acest Guvern va fi exclusiv unul al dialogului si al consultarii publice pe marile subiecte, care privesc intreaga societate
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea: Motiunea de cenzura, o nota de subsol la discursul slab si rautacios al lui Iohannis
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu: Motiunea de fata readuce in prim plan o obsesie pe care am remarcat-o la PNL – coruptia
Guvernul care il are in frunte pe Sorin Grindeanu ramane in functie. Motiunea de cenzura initiata de PNL si USR a fost respinsa ieri in Parlament. Motivata de modificarile la legile penale promovate de guvern si intitulata “Guvernul Grindeanu — Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania”, motiunea a primit 161 de voturi favorabile. Pentru a fi adoptata, motiunea de cenzura trebuia sa intruneasca voturile a 233 de parlamentari. Votul a fost secret, cu bile.
Parlamentarii PSD, ALDE si UDMR nici macar nu au trecut pe la urne, desi au ramas in sala de plen. Parlamentarii UDMR anuntasera inca de luni ca se vor abtine de la vot, pe motiv ca protocolul pe care-l au cu partidele de la putere ii impiedica sa voteze pentru motiune, dar nu pot vota nici impotriva, pentru ca nu au fost de acord niciodata cu Ordonanta 13/2017. Cu alte cuvinte, UDMR se declara cu fundul in doua luntre.
Decizia PSD si ALDE de a nu vota a fost anuntata chiar cu cateva minute inainte de vot.
„Guvernul va sustine in continuare lupta impotriva coruptiei si consolidarea statului de drept. Va promit ca, de azi inainte, acest guvern va fi exclusiv unul al dialogului si al consultarii publice pe marile subiecte, care privesc întreaga societate (…) Va rog sa aveti deplina incredere in guvernul pe care il conduc”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, dupa ce i-a rugat pe parlamentari sa voteze impotriva motiunii.
Lucian Bode, deputat PNL Salaj:
Acest guvern servil si în lesa NU
mai poate decide viitorul acestei tari
„Confruntati cu prima motiune de cenzura împotriva guvernului Dragnea-Grindeanu, parlamentarii puterii fug de responsabilitatea de a vota transparent în Parlamentul României! Prin aceasta decizie luata astazi de a sta în banci si a nu-si sustine propriul Guvern, majoritatea PSD si ALDE si-au demonstrat teama fata de o posibila tradare din interior. PSD este astazi scindat, iar aceasta dezbinare s-ar fi reflectat într-un vot pentru motiunea initiata de PNL. Motivatia motiunii de cenzura a avut la baza principii corecte, care au dorit sa apere cetatenii sai sa restabileasca egalitatea în fata legii. Asistam deci la o promovare a unor interese personale în detrimentul consolidarii sistemului democratic si a unei justitii independente si ferita de imixtiunea factorului politic. În cadrul discursurilor din cadrul motiunii am mai descoperit o noua legatura primejdioasa, între Dragnea, Tariceanu si fostul presedinte Basescu, care se pare ca a rezonat cu ideile cuplului mentionat mai sus. Suspecta apropiere manifestata prin replici si tachinari aproape prietenesti indica, de fapt, ca ceea ce-i uneste pe cei trei este frica fata de o justitie transparenta si neaservita propriului scop. De fapt, am vazut astazi o mare fratie, pe care i-a unit OUG 13/2017! Oameni buni, acest guvern servil si în lesa NU mai poate decide viitorul acestei tari!”
Cristian Lungu, senator PMP Salaj:
Parlamentarii PSD si ALDE nu au votat
ca sa nu se trezeasca cu vreo surpriza
„Am votat pentru motiunea de cenzura. Votul a fost dat nu din cauza ca ordonanta de urgenta ar fi fost ilegala, ci din cauza modalitatii in care acea ordonanta a fost data, fara sa fie anuntata, discutata in prealabil nici macar cu parlamenatarii PSD (…) Eu, personal, sper ca PSD sa vina cu un proiect legislativ care sa fie discutat transparent, la lumina zilei, in Parlament, sa se propuna amendamente, sa se ceara un punct de vedere al societatii civile, ca sa se poata corecta, in sfarsit, la mai bine de un an de la decizia Curtii Constitutionale care spune ca definitia abuzului in serviciu, asa cum este ea azi in Codul penal, nu este constitutionala.
Cat priveste decizia parlamentarilor PSD si ALDE de a nu participa la vot, eu consider ca a fost o decizie a conducerii celor doua partide, pentru a nu avea surprize in momentul votului.”
Raul Balota, vicepresedinte USR Salaj:
Statul de drept este expus atacurilor
venite chiar din interiorul sau
„Atat prin respingerea motiunii de cenzura sustinute de USR si PNL, cat si prin comportamentul din timpul votului, parlamentarii puterii continua atitudinea dispretuitoare la adresa romanilor, începuta de guvernul Grindeanu. Statul de drept este, in acest moment, expus atacurilor venite chiar din interiorul sau. Nu este o situatie normala. {ara noastra va avea enorm de mult de pierdut din cauza unor politicieni corupti, cu ambitii mai mari decat binele poporului lor. Suntem datori sa ne impotrivim cu toata puterea oricaror masuri care slabesc statul de drept, construit cu atata truda. USR nu doreste intoarcerea Romaniei in anii 90.”