Nemultumiti ca guvernantii nu le iau in serios revendicarile, profesorii iau in calcul posibilitatea de a declansa greva generala luna viitoare. Confirmarea vine si din partea liderului de sindicat din Salaj, Eusebiu Lehene, care ne declara ieri ca ^se are in vedere greva gene-rala, ce ar putea avea loc in perioada discutarii bugetului, respectiv 9 decembrie^. In scoli se organizeaza un ‘referendum’, in urma caruia se va decide daca vor recurge la inghetarea anului scolar. Saptamana aceasta, procesul de votare este in toi. Fiecare dascal a primit cate un formular tipizat, pe care trebuie sa il completeze cu datele personale si optiunea cu privire la declansarea unei greve generale. ^Am trimis formularele in scoli si am dat termen ca pana marti sa le primim completate, pentru a putea centraliza raspunsurile si a trimite situatia la Bucuresti^, precizeaza Eusebiu Lehene. Liderul de sindicat spune ca rezultatele re-ferendumului vor arata daca se va declansa sau nu greva generala in 9 decembrie. Conform calendarului de proteste ale Federatiei, saptamana viitoare, listele cu semnaturi din fiecare judet vor fi centralizate la Bucuresti. Daca 60 la suta din cei care si-au exprimat votul opteaza pentru greva generala, din 9 decembrie, profesorii nu vor mai intra la ore.
La aceasta masura extrema s-a ajuns dupa ce negocierile repetate dintre sindicalistii din invatamant si Guvern au esuat. Profesorii solicita, in principal, cresterea salariilor debutantilor cu 50 la suta, acordarea a minimum sase la suta din PIB pentru Educatie, dar si un nou statut al personalului didactic.
Guvernul aloca bani pentru plata salariilor profesorilor
Institutiile de invatamant preuniversitare de stat finantate din bugetele locale vor primi 46 de milioane de lei, provenind din sume defalcate din TVA, pentru plata salariilor si a sporurilor, dar si pentru achitarea salariilor restante castigate de profesori in instanta, conform unei decizii aprobate in sedinta de Guvern de miercuri.
Pana la inchiderea editiei, reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean Salaj nu ne-au comunicat suma ce revine judetului nostru. La momentul actual, scolile din mediul rural din Salaj intampina probleme serioase din cauza finantarii per capita. Din cele 57 de comune din judet, doar 12 primarii au reusit anul acesta sa se incadreze in bugetul prevazut si sa plateasca integral salariile profesorilor. Primarii din comunele cu probleme se plang de faptul ca procedura Guvernului de a aloca banii nu este corecta, iar problemele apar acolo unde scolile au un numar mic de elevi si profesorii au vechime sau gradatii. Asa au ajuns ca nu mai au fonduri pentru plata lefurilor profesorilor pe ultimele doua luni ale anului.