Cimitirul din Zalau este in paragina
Un zalauan i-a scris primarului Radu Capilnasiu, in campania electorala, urmatorul mesaj: „Sunteti in fruntea orasului de opt ani, de cate ori ati fost in cimitirul orasului? E adevarat ca nu ai nevoie de el decat o singura data”. Un alt locuitor din municipiu a dezvoltat ideea si a aratat ca cimitirul orasului este neingrijit, iar accesul la morminte este ingreunat de ierburile crescute pe alei. Curiosi sa vedem cum arata cimitirul orasului acum, am facut o vizita printre morminte, iar ce am gasit acolo confirma sesizarile facute de cei doi zalauani.
Cum intri in cimitirul orasului, in partea de jos, aleile cimitirului sunt frumos curatate. Ici si colo, doar cate un mormant mai neingrijit, insa prima impresie era de mana de gospodar care are grija de locul de veci al celor trecuti in lumea cealalta. Urcand insa, de la capela in sus, spre cimi-tirul eroilor, peisajul se schimba. Aleile late de aproape un metru dintre sirurile de morminte sunt napadite de iarba si buruieni, care iti fac accesul la unele morminte aproape imposibil. Am incercat sa patrundem prin hatisul de buruieni si cu mare greutate am ajuns pana la mijlocul aleilor. In unele locuri, nu te vezi din cauza buruienilor, crescute mai inalte decat un stat de om. „Am cautat mormantul mamei mele vreo 10 minute, ca nu l-am gasit in iarba”, ne spune un zalauan suparat, care venise sa curete un mormant.
Singur printre cruci
Coborand din nou spre capela, un muncitor singuratic se chinuia cu balariile din cimi-tir, sa le coseasca cu o motocositoare. Am aflat ca e angajat la Citadin si ca a inceput inca de luni sa taie ierburile, dar ca ii e destul de greu de unul singur sa acopere tot cimitirul. A reusit sa faca partea de jos, acolo unde deja lucrurile aratau bine. Angajatul Ci-tadin ne-a spus ca nu are voie sa taie decat iarba de pe alei si din jurul mormintelor, pentru ca mormintele propriu-zise sunt proprietate privata. Intrebat de ce e singur, ne spune ca are mai multi colegi bolnavi, dar si ca e prima data cand se coseste iarba in cimitir anul acesta. E singur si are multa treaba, asa ca se duce sa-si continue munca, singur printre cruci.
Cimitirul e spatiu verde, deci e la Citadin
Pentru ca vroiam sa stim cine are in responsabilitate ingrijirea cimitirului din Zalau, l-am contactat pe purtatorul de cuvant al Citadinului, Paul Maghiu, care insa ne-a cerut sa ne adresam Primariei, pentru ca ADP-ul administreaza cimitirul. „Activitatile de intretinere in cimitir sunt efectuate de SC Citadin Zalau SRL. Iarba a fost cosita de doua ori si urmeaza o noua cosire. Cosurile de gunoi sunt golite saptamanal”, spune Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Zalau. Cimitirul este considerat spatiu verde de administratia orasului, astfel ca lucrarile de intretinere sunt asigurate de Citadin, care nu are un buget special alocat pentru lucrarile de amenajare, ci trebuie sa le execute din bugetul aprobat de Consiliul Local la inceputul anului pentru toate spatiile verzi din oras. Cel putin aceasta este explicatia data de Paul Maghiu, dupa ce am aflat ca, totusi, Citadinul se ocupa de cimitir.
Faptul ca in cimitir nu se fac lucrari de amenajare decat foarte rar este o constatare ferma. De administrarea cimi-tirului din Zalau se ocupa Citadin, care ar trebui sa faca o serie de lucrari de amenajare, insa si cei care detin terenul pe care sunt mormintele ar trebui sa se ingrijeasca de curatarea lor. Pentru administrarea cimitirului, Consiliul Local al municipiului Zalau are emise hotarari prin care se reglementeaza aceste activitati. Potrivit regulamentului de organizare si functionare a cimitirelor din municipiu, Primaria municipiului Zalau raspunde de organizarea, administrarea si coordonarea actvitatii din cimi-tirul orasului. Infrastructura cimitirului, constand in platforme, drumuri de acces, retele de utilitati publice si cladiri, este in proprietatea Consiliului Local, iar administrarea acestora, executarea lucrarilor de intretinere si reparatii revin firmei careia Primaria i-a delegat responsabilitatea. Astfel, administratia cimitirului raspunde de ingrijirea locurilor de depunere in vederea inhumarii, a imprejurimilor, a cailor de acces, a spatiilor verzi, a instalatiilor de alimentare cu apa, energie electrica, canalizare si alte dotari. Dupa cum am vazut la vizita in cimi-tir, cel putin la partea cu amenajarea spatiilor verzi, a aleilor si curatenia, Citadinul nu si-a facut treaba. Curios este ca, cel putin in Regulamentul de functionare, nu exista sanctiuni pentru administrator, insa acelasi regulament prevede sanctiuni pentru locuitorii din Zalau care savarsesc anumite fapte care pot fi considerate infractiuni. Aici, Regulamentul prevede fapte care merg de la neingrijirea mormintelor, la aruncarea gunoaielor in alte locuri decat cele amenajate in acest scop si pana la profanarea de morminte. Si tot in functie de gravitatea infractiunii, amenzile sunt cuprinse intre 50 si 1.000 de lei.
Capela din cimitir se reabiliteaza pana luna viitoare
Tot la vizita facuta in cimitir am vazut ca se muncea de zor la capela. Potrivit informatiilor furnizate de Manuela Ghiurutan, purtator de cuvant al Primariei Zalau, capela din cimitir este obiectul unui proiect de reabilitare care trebuie sa se finalizeze pana luna viitoare. Pana acum, s-a construit o cladire anexa cu utilitatile aferente, avand destinatia de birou si vestiare, dar si un grup sanitar. La capela propriu-zisa s-au executat lucrari de recompartimentare a spatiilor de la subsol, de consolidare a fundatiei, instalatii electrice interioare, invelitoare bituminoase la acoperisul tip terasa si suprainaltarea zidului de sprijin in amonte de accesul la subsol. Acum sunt in curs de executie mai multe lucrari, precum finisaje inerioare si exterioare, inlocuirea tamplariei metalice cu geam tras cu tamplarie PVC cu geam termopan, inlocuirea burlanelor, instalatie de climatizare, un trotuar de protectie si amenajarea de copertine la intrare in capela si subsol. Pana luna viitoare mai trebuie realizata si platforma ridicatoare de la subsol la parter.