Bolnavii de cancer sunt in pericol sa sfarseasca in chinuri cumplite
Bolnavii de cancer din Salaj care urmeaza tratament antialgic, spre exemplu tratamentul cu morfina sau chiar si cu antialgice mai slabe cum este Dihidrocodeinum (DHC), sau cei care urmeaza schemele de chimioterapie cu anumite tipuri de citostatice sunt in pericol de a sfarsi in chinuri groaznice, dupa ce multe dintre tratamentele oncologice au disparut din farmacii. Lipsa acestor medicamente si in special a morfinei este o amenintare in acest moment pentru bolnavii de cancer, pentru ca principalul producator al tratamentelor oncologice – Mundipharma – a anuntat ca se retrage de pe piata romaneasca. „S-a luat decizia de a ne retrage reprezentanta in mod direct din Romania si protofoliul sa fie preluat de un partener local”, a precizat Mihai Bundoi, country-manager Mundipharma, citat de jurnalul.ro. Totusi, producatorul spune ca, in scurt timp, importurile vor fi reluate si vor fi echilibrate stocurile de tratamente oncologice, insa, pana atunci, bolnavii trebuie sa suporte durerea. Mundipharma acoperea aproximativ 60 la suta din necesarul de tratamente oncologice pe piata romaneasca. In timp ce numarul bolnavilor de cancer este in continua crestere in Salaj, stocurile de medicamente se reduc drastic in farmacii. Spre exemplu, DHC-ul si morfina se gasesc momentan intr-o singura retea farmaceutica.
Probleme mari cu tratamentele la Zalau
Medicul oncolog Ileana Pop, seful sectiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, a declarat pentru Graiul Salajului ca, in ultima perioada, tot mai multi pacienti se plang de faptul ca nu gasesc tratamentele necesare in farmacii. Problema este cu atat mai grava cu cat nici in farmacia Spitalului nu se gasesc o serie de citostatice, iar pacientii nu pot urma schemele de chimioterapie. „Avem greutati iar oamenii vin si se plang, dar nu avem cum sa-i ajutam. Sunt probleme cu anumite Citostatice precum cisplatinum sau Oxycontin, pe care le comandam, dar distribuitorii ne spun ca nu exista in depozite. Prin urmare, nu putem face schemele de chimioterapie, dar problema nu este numai la noi, ci peste tot in tara. Din ce am inteles, producatorul Mundipharma se retrage de pe piata. Cat despre antialgicele necesare pacientilor cu diferite forme grave de cancer, metastaze sau recidive, cum este morfina sau DHC-ul, nici acestea nu se prea gasesc in farmacii”, relateaza dr. Ileana Pop. Seful sectiei de oncologie spune ca, in medie, pentru aproximativ 120 de pacienti se prescrie, lunar, tratament antialgic sever de catre medicul specialist oncolog, iar aproximativ 15-20 la suta dintre bolnavi urmeaza tratament cu morfina. Majoritatea bolnavilor de cancer la care boala stagneaza urmeaza tratament cu antialgice usoare, spre exemplu Tramadol sau Algocalmin. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, la finele anului 2011 au ramas in evidentele cabinetului de oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau 4.224 de bolnavi diagnosticati cu cancer, din care 2.558 de bolnavi provin din mediul rural. Pe parcursul anului trecut, au fost nou diagnosticate cu cancer 642 de persoane, din care 408 persoane locuiesc in mediul rural. Pentru bolnavii de cancer din mediul rural este mult mai greu sa-si procure tratamentele, avand in vedere ca ei sau rudele acestora ajung la farmaciile din oras mai rar, iar medicamentele se epuizeaza, de multe ori, in doar cateva ore.
Morfina a ajuns o raritate in farmacii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...