Ieri s-au implinit 192 de ani de cand domnitorul Ghica a convenit ca praznicul Buneivestiri sa fie si Ziua Politiei Romane. La Inspectoratul de Politie al Judetului Salaj, tot ieri, s-au adunat politisti din tot judetul pentru a sarbatori evenimentul. Dupa intonarea Imnului Romaniei, prefectul Ionel Ciunt a dat citire mesajului transmis de Gabriel Oprea, ministrul de Interne. Mesajul era unul clasic si banal, un fel de limba de lemn, din care a reiesit ca in anul 2013 siguranta cetateanului a fost la cel mai ridicat nivel, ca a scazut riscul accidentelor rutiere, ca a dat un pas inapoi si criminalitatea organizata. Totodata, Oprea i-a felicitat pe politisti pentru promptitudinea in apararea cetatenilor. Comisarul sef al IPJ Salaj, Iosif Ghiurca, a prezentat asistentei mesajul inspectorului general al Inspectoratului Politiei Romane, prin care se aduc multumiri lucratorilor in uniforme albastre pentru activitatile pe care le depun pentru siguranta cetateanului si apararea bunurilor sale.
77 de politisti salajeni
„au saltat” in grad ieri
Unul dintre momentele cele mai asteptate de politistii prezenti la eveniment a fost cel al inaintarii in grad ai unor lucratori din cadrul Inspectora-tului de Politie al Judetului Salaj. Cum nu se stia cine si cum va „salta”, tensiunea a atins cote inalte. Iosif Vlaicu, comisar sef la „Resurse umane”, a anuntat ca au fost avansati in grad 77 de politisti, dintre care 14 ofiteri si 63 de agenti. Pentru merite deosebite (au refuzat suma de 3.000 de euro mita), au fost inaintati in grad inainte de termen politistii care au descoperit furtul de cupru de la Depozitul de rezerva a statului din Var. Pentru depistarea si retinerea faptuitorilor care au furat ca- bluri de cupru si aluminiu din zona Almas, alti doi politisti au fost inaintati in grad inainte de termen. Tot doi politisti de la Hida au fost inaintati in grad inainte de termen pentru descoperirea unor traficanti de tigari (6.500 de pachete). S-au inmanat diplome si plachete tuturor celor care au fost inaintati in grad, la termen si inainte de termen, dar momentul cel mai emotionant a fost cand comisarul sef, Iosif Ghiurca a inmanat „placheta recunostintei” comisarilor Nicolae But si Leontin Puscas, cu ocazia retragerii acestora din activitate. Minute in sir, asistenta a tinut un „concert” de aplauze in cinstea celor doi.
Cotrobaind prin ungherele
politiei romane
Un moment mai atractiv decat mesajele a fost prezentarea facuta de dr. Danut Pop, seful Arhivelor Judetene, care a facut o scurta trecere in revista a istoricului forme-lor politienesti de pe plaiul mioritic. Asa se face ca pe cand nici nu exista Romania, mai exact prin anul 1543, in Muntenia exista Marele AGA, care se ocupa de cei ce furau, stop_coloanade cei ce barfeau domnitorul, de scandalagii si alte specimene certate cu regulile de convietuire ale vremii. In 1822, domnitorul Ghica da un ordin prin care decreteaza ziua de Bunavestire, Ziua Politiei Romane. In 1939, in mediul urban al tarii existau 14.500 de politisti la o populatie de aproximativ patru milioane de locuitori. Odata cu venirea la putere a regimului comunist, politia romana a fost desfiintata, locul ei fiind luat de militie, dupa modelul sovietic. Abia in anul 1989, in luna decembrie, prin Decretul nr. 2 a fost reinfiintata Politia Romana. In urma cu 12 ani, forumul legislativ stabileste ca ziua de 25 martie sa fie Ziua Politiei Romane.
Trinitatea praznuirii la IPJ
In sala de festivitati a IPJ Salaj, trei praznice s-au tinut ieri. Unele mai ascunse, altele mai fatise, unele mai religioase, altele mai laice. Arhanghelul Gavril o vesteste pe fecioara Maria ca va naste un fiu al carui nume va fi Iisus. Politia Romana implineste 192 de ani de existenta. Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, tot ieri, si-a mai pus un trandafir la buchetul pe care l-a adunat in viata. Cat de mare este buchetul nu a vrut sa divulge.
Teroristi in autobuzul
Transurbis – scenariu
de dragul politistilor
cu muschi si indemanatici
Dupa ceremonia din sala de festivitati, a urmat o demonstratie practica pe te-renul de sport al Inspectoratului, efectuata de lucratori ai serviciului de actiuni speciale. Asistenta s-a delectat cu un exercitiu demonstrativ de salvare a ostaticilor dintr-un autobuz Transurbis sechestrat de teroristi. Pentru ca antiterorismul e la moda, altfel nu vad de ce s-ar pregati politistii pentru asa ceva. Ce teroristi ar fi in stare sa ia ostatici calatorii de pe linia Gara-Bradet? Sau s-a creat o confuzie si a fost vorba de niste bruneti fara bilet? Mai veridic ar fi fost un exercitiu cu surprinderea in flagrant a unor hoti in lanul de porumb. A salvat situatia „inteligenta” si reflexele cainelui-politist Max, care era mai ascultator si mai executant al ordinelor decat multi politisti. Exercitiile de autoaparare, dar si de indemanare in manuirea armelor, precum si demonstratiile de forta au fost aplaudate de cei ce au avut curiozitarea sa vada cu ce „se mananca” meseria de politist. A urmat o agapa cu dezlegare la peste, vin de toate culorile si palinca cu multe margele.