Încă este indecisă structura noului guvern pe care trebuie să-l propună premierul desemnat, penelistul Nicolae Ciucă. Negocieri se poartă în continuare, PNL a anunțat că sunt pe masă toate variantele, însă susține încă varianta unui guvern minoritar format din PNL și UDMR, fără alți actori politici. Cert este că, în pofida discuțiilor contradictorii dintre partide, nu pare să fie găsită nicio soluție. Cel puțin în acest moment. Dacă lucrurile rămân așa, se prefigurează o depunere de mandat a premierului desemnat Nicolae Ciucă și alte consultări cu Președintele României.

Florin Cîțu joacă tare: Tot fără USR

Toate ieșirile publice din ultima perioadă ale președintelui PNL, Florin Cîțu, care este și premierul demis, însă încă în funcție, arată că se dorește un guvern minoritar fără USR. Coabitarea din ultimul an dintre peneliști și useriști în guvernul condus de Cîțu pare că a rupt orice liant între cele două grupări politice.

Cîțu rămâne ferm la decizia politică de a forma guvern fără USR, deși pe surse sau din diferite zone politice apar sugestii și presiuni de refacere a coaliției cu USR. Însă la fiecare idee de refacere a coaliției, Florin Cîțu repetă clar că nu se mai dorește USR în alianța guvernamentală. ”Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL. Soluția e un guvern minoritar”, a spus luni Florin Cîțu, referitor la o readucere a USR în arcul guvernamental.

Apoi, pentru că luni seara ar fi avut loc o întâlnire între Florin Cîțu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis, au reapărut titlurile prin care se sugera o schimbare de optică în privința USR. Zvonuri pe care Florin Cîțu le-a desființat la fel de ferm, marți dimineața: Nu există nicio flexibilizare a mandatului de negociere cu USR și PSD.

„În acest moment avem mandat doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere în Parlament. Fac apel din nou la responsabilitate la președinții celor două partide, USR și PSD, să facă ceea ce au spus până acum, că vor să avem un guvern, să fim responsabili (…). Nu există o flexibilizare a mandatului. Dacă exista o flexibilizare, se putea face doar în BPN. Rămâne așa cum am stabilit. Nu facem astăzi (n.r. marți) niciun BPN. Ne gândim la opțiuni. Vom continua discuțiile cu cei de la USR și ceilalți parlamentari pentru a vedea care sunt condițiile în care ar vota un guvern minoritar”, a precizat Cîțu.

Orban joacă împotriva echipei Cîțu

Presiunea asupra echipei care conduce acum PNL vine chiar din interior. Fostul președinte al partidului, Ludovic Orban, slăbește puterea PNL în parlament, marți demisionând din grupul liberalilor. Este foarte probabil ca acesta să fie urmat și de alți parlamentari PNL care-i sunt loiali. Orban însă nu demisionează din partid, rămâne în interior să aștepte momentele prielnice de revenire. Însă în acest momente dificile pentru noua conducere, Ludovic Orban își joacă la maximum toate șansele, punând presiune internă pe echipa Cîțu.

Ciucă e minge de ping-pong între partide

Premierul desemnat Nicolae Ciucă pare să se afle într-o situație ingrată, fiind deviat între liderii partidelor din Parlament, cu care trebuie să negocieze susținerea pentru guvernul său. PSD dă semnale contradictorii, ba susțin, ba nu susțin un guvern minoritar, ba vor anticipate, ba trimit condiții pe care premierul desemnat să nu le poată accepta. E un fel de joc de ping-pong al declarațiilor care arată din partea PSD că știe să profite la maximum de degringolada din PNL, dar și că la nivelul Partidului Social Democrat se întâmplă un fel de bătălie a influențelor.

De cealaltă parte, USR-ul lui Dacian Cioloș s-a trezit în offside, deși era convins că soluția PNL este doar o guvernare cu ei, indiferent de condițiile pe care le pune. Sau de ce fac vizavi de liderul PNL, Florin Cîțu. După declarațiile și jocul social-democraților, useriștii au prins curaj și iar militează pentru o refacere a coaliției de guvernare, dar cu condiții stricte. Nu l-au vrut pe Florin Cîțu premier, acum pare că nu le place nici Ciucă. Sunt greu de mulțumit și peneliștii, oricum iritați de parteneriatul cu USR, par să fie de acord cu poziția lui Florin Cîțu – fără USR.

Așa cum stau lucrurile în acest moment, se pare că generalul în rezervă Nicolae Ciucă pare să piardă prima sa bătălie politică. Foarte probabil că urmează o depunere de mandat, prin care va recunoaște că nu a reușit să obțină susținere parlamentară.

Misterul momentului: cum se rezolvă guvernarea?

Deocamdată avem numai scenarii și zvonuri. Cert este că sunt acuzații dintre toate partidele, sabotări de negocieri și o lipsă totală de predispunere la înțelegeri politice pentru stabilitatea actului guvernamental. Iar premier, chiar dacă demis, rămâne în continuare Florin Cîțu.