Codul de Procedura Penala a trecut fara probleme de Senat, în varianta sustinuta de PSD. Modificarile ridica mari semne de intrebare si provoaca mai ales ingrijorare. Ca exemple sa subliniem ca denuntul este practic desfiintat, iar un dosar este clasat daca nu e trimis în judecata în maxim un an. 

rn

Senatorii au adoptat ieri, miercuri 13 iunie, noile modificari facute de comisia speciala privind legile justitiei la Codul de Procedura Penala cu 74 de voturi pentru si 28 împotriva. PNL si USR au votat împotriva proiectului de lege propus si sustinut de PSD. Printre initiatorii legii se numara si senatorul PSD Salaj, Pop Gheorghe.

rn

O prevedere care ii vine liderului
PSD, Liviu Dragnea, ca o manusa

rn

Unul dintre cele mai controversate amendamente prevede ca rejudecarea dosarului se poate cere daca judecatorul nu a semnat/redactat decizia.
Opozitia semnaleaza faptul ca aceasta prevedere ar fi dedicata liderului PSD Liviu Dragnea, pentru ca îi va putea permite sa ceara rejudecarea dosarului referendumului, in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.
În cadrul dezbaterilor, opozitia PNL si USR s-au opus proiectului de lege, acuzând PSD ca a operat modificarile cu dedicatie pentru Liviu Dragnea.

rn

Senatorul salajean Cristian Lungu
face sumarul marilor nereguli

rn

Senatorul PMP Salaj, Cristian Lungu, ne spune ca a votat impotriva si explic si de ce, denuntand marile nereguli ale noului Cod de procedura penala, prevederi favorabile "penalilor".
"Cu 74 de voturi "pentru" si 28 "împotriva" Senatul a aprobat propunerile de modificare a Codului de procedura penala, modificari care fusesera propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache. Cea mai controversata ajustare este cea care vizeaza articolul 453 din Codul de procedura penala si care prevede ca revizuirea hotarârilor judecatoresti definitive, cu privire la latura penala, poate fi ceruta în cazul neredactarii sau nesemnarii hotarârii de condamnare de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei. Motivul controversei în jurul acestui articol e dat de faptul ca Liviu Dragnea se afla exact în acesta situatie si ar putea cere revizuirea hotarârii din procesul în care a fost condamnat si unde a primit o sentinta de închisoare cu suspendare. O alta modificare importanta face referire la arestarea preventiva, care va putea fi dispusa mult mai greu. Nu va mai fi suficienta suspiciunea rezonabila, ci vor fi necesare probe sau indicii temeinice ca suspectul a savârsit o infractiune, a influentat martorii sau a încercat sa distruga probe. În ce priveste denunturile, acestea vor putea fi facute în maximum 6 luni de la comiterea infractiunii pentru a putea aduce reduceri de pedeapsa celor care le fac. Nu în ultimul rând un alt amendament adoptat prevede ca distribuirea, în spatiul public, de informatii referitoare la dosarele penale, atât timp cât nu a fost data si o sentinta, este ilegala. Cu alte cuvinte, cine face dezvaluiri referitoare la un dosar penal, inclusiv jurnalistii, va putea fi pedepsit. Acelasi amendament interzice si termenul "penal", adresat unei persoane care nu este condamnata definitiv."

rn

PNL Salaj spune ca e vorba de un nou
asalt asupra independentei justitiei

rn

Presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode, spune ca votul din Senat este un nou asalt asupra independentei justitiei.
"Codul de procedura penala a trecut astazi cu votul majoritatii toxice a PSD-ALDE, iar PNL a votat împotriva, conform deciziei votate în cadrul Biroului Executiv al PNL. Practic, PSD a mai bifat o etapa din planul bine ticluit de subordonare a justitiei, singurul lor scop, înca de la OUG 13, fiind de a-si proteja liderii cu probleme penale si de a modifica legile justitiei, inclusiv codurile penal si de procedura penala în favoarea lor. PNL va avea aceeasi conduita si la votul în Camera Deputatilor, care este for decizional, folosindu-se de toate parghiile regulamentare si constitutionale pentru a bloca acest asalt asupra independentei justitiei.

rn

UDMR Salaj este de acord cu PSD-ALDE

rn

Liderul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, a declarat ca sustine modificarile aduse Codului de procedura penala adoptate in Senat.
"Sustin modificarile aduse la Codul de procedura penala, in marea lor majoritate. Sunt de acord cu declaratiile facute de colegii mei din Senat si voi vota pentru adoptarea legii care modifica Codul de procedura penala", spune deputatul salajean Seres Denes.

rn

Senatorii opozitiei subliniaza ca infractorii sunt favorizati

rn

"Tot ce s-a prezentat ascunde adevarata tinta controlul asupra justitiei. Comisia speciala a mimat tot timpul dezbaterea pretinzând ca tine cont de parerile tuturor factorilor. Fostele sotii sau actualele amante ale infractorilor nu pot fi audiate în calitate de martori în dosarele penale. Este regretabil ca aceste modificari sa opreasca actul de justitie. Va invit sa respingeti acest proiect legislativ si sa ne uitam mai atent asupra acestui proiect de lege" a spus senatorul USR Eugen Dirca.
"Obiectivul PSD a fost sa aduca procurorii în curte la Dragnea. Daca pâna acum Codul Penal avea în centru victima, prin aceste modificari infractorul va sta in centru politicii penale, se va vorbi exclusiv despre infractor si nu despre victima. Sa fie dragi colegi o simpla coincidenta faptul ca modificarile efectuate vizeaza chiar dosarul referendumului domnului Dragnea. A naibii coincidenta (…) Nu va încearca niciun sentiment de jena când stiti ca legiferati doar pentru o singura persoana?", a fost discursul senatorului PNL Alina Gorghiu.